Hoe perfect graszoden leggen?

Kale en bemoste plekken in het gazon zijn een doorn in het oog voor alle tuinliefhebbers. Wanneer er een compleet gazon moet worden aangelegd is er veel tijd en geduld nodig voordat er weer een mooi, groen gazon is ontstaan. Voor kleine tuinen zijn graszoden een prima oplossing: in een mum van tijd ligt er een compleet nieuw gazon.

Om ervoor te zorgen dat dit nieuwe gazon ook goed groeit, hebben wij voor je de belangrijkste stappen bij het leggen van graszoden op een rijtje gezet.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Op warme dagen, wanneer de zon schijnt, is er geen betere plek te vinden om je vrije tijd door te brengen dan uw eigen tuin. Met een stuk gras is dit nog mooier. Wij helpen je voor het leggen van graszoden.”

Voorbereiding is het halve werk

Als een gazon aan vervanging toe is, dan dient dit eerst te worden verwijderd. Dit doe je met een graszodensnijder.  Indien je geen oud gazon hebt en dit dus niet wil verwijderen, moet je er wel voor zorgen dat de ondergrond onkruid-, vuil- en puinvrij is. Onkruid kan in een later stadium het gazon gaan ontsieren en de grond is lastig te egaliseren met grove delen erin. 

De graszoden leggen

Begin altijd langs een rechte kant. Start met het leggen van de graszoden, indien mogelijk, vanaf het verste punt in de tuin gezien vanaf de aanvoerlijn. Begin altijd in een rechte hoek van de tuin en zorg dat de graszoden goed aansluiten aan het terras of de stoeprand. Op deze manier hoef je niet telkens over de zojuist gelegde graszoden te lopen. Gebruik een plankje of span een touw om een rechte lijn te verkrijgen. Snijd de graszoden met de schop of een mes. Je kunt de graszoden eenvoudig met een schop snijden. Wanneer het niet alleen ‘rechte’ vormen zijn, is het gebruik van een mes aan te raden. Verder is het aan te raden om, indien mogelijk, het overgebleven stuk om te draaien en te plaatsen in de volgende te leggen baan. Rol de graszoden strak langs elkaar uit. Zorg er voor dat de graszoden goed tegen elkaar gedrukt zijn. Leg de grasrollen zoveel mogelijk in halfverband, net zoals een gemetselde muur. Je kunt hierbij gebruik maken van de plank, om de graszoden nog even goed tegen elkaar aan te drukken. Klop de graszoden vervolgens nog goed aan of gebruik hiervoor een wals. Probeer zo min mogelijk over de zojuist gelegde graszoden te lopen. Indien dit noodzakelijk is, gebruik dan planken om een tijdelijk aanvoerpad te maken. Hiermee voorkom je schade aan de jonge grasmat.

Verzorging na het leggen van de graszoden

Na het graszoden leggen dien je de sproeier erop te zetten. Bij warm weer is het misschien zelfs nodig om het deel voor deel af te werken, omdat de graszoden anders te snel uitdrogen. Beregen de graszoden de eerste dag totdat ze drijfnat zijn. De volgende dagen zorg je ervoor dat de graszoden goed vochtig blijven. Indien er geen regen valt, zet je de sproeier in de avond aan. Goed sproeien is uiterst belangrijk. Vrijwel alle klachten van het slecht aanslaan van de graszoden hebben te maken met te weinig watergeven.

Zodra het gras een hoogte van ongeveer zes tot acht centimeter heeft wordt het tijd om het gras voor de eerste keer te maaien. Maar wees voorzichtig! Maai het niet te kort (ongeveer een derde). Na ongeveer twee weken kan er voorzichtig op gelopen worden en na een maand kun je weer volop genieten van uw tuin én een schitterend nieuw gazon!