Open aanhanger huren

Misschien wel de meest bekende aanhanger. De open aanhanger is er in verschillende varianten. Je kunt bijvoorbeeld een open aanhanger enkelas huren of juist een tandemasser. De verschillende open aanhangers zijn ideaal om bouwafval en tuinafval naar de stort te brengen. Even snel oude meubels van zolder naar de stort brengen of een aantal kuub brandhout ophalen voor de open haard. Onze open aanhangers zijn zeer geschikt voor dit soort klussen.

Open aanhanger verhuur 

Als je een open aanhanger wilt huren, ben je bij GECO Verhuur aan het juiste adres. Vanuit onze vestiging in Houten zijn wij gemakkelijk bij je in de buurt. Bovendien kunnen wij vanuit onze vestiging in Wijk bij Duurstede ook alle hoogwerkers leveren.

Daarnaast kun je bij GECO Verhuur terecht voor advies voor jouw klus. Twijfel je over welke aanhanger je nodig hebt voor jouw klus? Onze ervaren verhuurmedewerkers staan voor je klaar. Ook kun je hier lezen waar je op moet letten bij het huren van een aanhanger. Mocht jouw vraag hier nog niet bij staan, dan kun je natuurlijk bellen. 

Bij ons huur je op een gemakkelijke manier een veilige aanhangwagen. De aanhangwagens worden stevig gekeurd, na gebruik grondig schoongemaakt en wederom gecontroleerd. Zo kun jij altijd een schone en veilige aanhanger huren bij ons.

Alles over open aanhangers

Open aanhangers zijn aanhangwagens met een open laadbak. Naast vele voordelen zoals het makkelijk vervoeren van hogere spullen en het snel inladen van materiaal, heeft het wel een nadeel. Bij het huren van een open aanhanger krijg je een zeil erbij en met een zeil zorg je er voor dat de lading grotendeels droog van A naar B kan komen. Als je spullen zeker weten droog wilt vervoeren, kun je een gesloten aanhanger oftewel een aanhanger met huif huren.

Wat is eigenlijk een open aanhangwagen?

De officiële definitie van een open aanhanger luidt als volgt: “een open wagen zonder motor die achter een auto of vrachtwagen hangt”

Een open aanhangwagen of open aanhanger is een wagen die achter een voertuig kan worden gekoppeld aan de trekhaak. Echter kent het woord aanhanger meerdere synoniemen. Een aantal synoniemen voor aanhanger zijn namelijk: 

 • Open aanhangwagen
 • Open oplegger
 • Open trailer
 • Open kar
 • Open bak

Welk rijbewijs heb je nodig voor een open aanhangwagen?

Er zijn meerdere soorten open aanhangwagens bij GECO Verhuur. Bij de open aanhangers zijn de volgende aanhangwagens te onderscheiden:

 • Aanhanger 5 meter.  Voor deze aanhanger heb je een rijbewijs B+ of een BE rijbewijs nodig.
 • Aanhanger enkelasser. Deze aanhanger mag je met elk B rijbewijs rijden*. Dus zowel met het B rijbewijs als met het B+ of BE rijbewijs.
 • Aanhanger tandemasser. Vanwege het gewicht van deze aanhanger, kan deze uitsluitend vervoert worden met een B+ of BE rijebewijs.
 • Kiepaanhanger. Ook de kieper is alleen te vervoeren met een B+ of BE rijbewijs.
 • Motor aanhanger. De motor aanhanger is te vervoeren met het B rijbewijs, B+ of BE rijbewijs. 
 • Trilplaat aanhanger. De regels voor de trilplaat aanhanger zijn hetzelfde als voor de motor aanhanger.
 • Steiger aanhanger. Voor deze aanhanger heb je een rijbewijs B nodig.

*Let op. Het gewicht tot 750 kg geldt bij een B rijbewijs (lege gewicht + laadvermogen). En een aanhanger zwaarder dan 750 kg mag je trekken met een B rijbewijs als het gewicht van de aanhanger + auto niet boven de 3500 kg komt.

Welke open aanhanger heb ik nodig?

Hieronder hebben wij de meest voorkomende klussen op een rijtje gezet bij de open aanhangers. 

Hoe koppel je een open aanhanger aan?

Als je bij ons een open aanhanger komt huren, helpen wij je indien nodig met het aankoppelen van de aanhangwagen.  Maar als je bij een klus staat en je wilt de aanhanger loskoppelen, is het fijn om er zeker van te zijn dat je de aanhanger ook weer zelf ook goed kan aankoppelen.

Er is een acht stappenplan om er zeker van te zijn dat de aanhangwagen goed aangekoppeld is. 

 1. Breng de aanhanger naar de auto of rijd de auto richting de aanhanger. Kijk hiervoor goed in je spiegels of achteruitrijcamera. 
 2. Zorg er voor dat de koppeling recht boven de trekhaak staat. Bevestig de koppeling vervolgens correct aan de trekhaak. Dit doe je door de aanhanger te laten zakken zodat het wiel uiteindelijk los van de grond komt. En de koppeling van de aanhanger om de trekhaak komt. Je moet een duidelijke klik horen en het kleine knopje aan de koppeling moet een groen randje krijgen.
 3. Haal de handrem er af en draai vervolgens het neuswiel (dat los van de grond staat) weer tegen de grond. Als de auto vervolgens beweegt en de aanhangwagen schiet niet los en het groene pinnetje steekt er iets uit, dan zit de aanhanger goed vast. 
 4. Draai vervolgens het neuswiel volledig omhoog. Het neuswiel moet niet ietsjes van de grond zijn maar echt strak tegen de as aan. En dat je het neuswiel niet meer verder omhoog kunt draaien. Als je het neuswiel van de aanhanger te laag hebt zitten, kan er bij een heuveltje of drempel het neuswiel tegen de grond slaan en afbreken. 
 5. Bevestig hierna de hulpkoppeling. Dit is een extra beveiliging mocht de aanhanger losraken. Dit touwtje trekt zich dan aan en hierdoor schiet de aanhangwagen op de handrem. De hulpkoppeling bevestig je aan de auto. Een andere hulpkoppeling is een sterke metalen haak.
 6. Sluit de stroomkabel aan. Je hebt verschillende polen bij auto’s variërend van een 7 en 13 polige stekker. Met de juiste verlichtingskabel die je bij GECO Verhuur mee krijgt, zorg je er altijd voor dat de verlichting van de aanhangwagen het doet. 
 7. Plaats vervolgens (indien nodig) een eigen kentekenplaat aan de achterkant van de aanhangwagen. Dit doe je door de kentekenplaat tegen de veertje aan de onderkant van de kentekenplaathouder te drukken. Om vervolgens de kentekenplaat gemakkelijk te bevestigen. Zorg er tevens voor dat je een duidelijk te lezen kentekenplaat hebt.
 8. Check nog eens of je alle stappen hebt doorlopen. Dus heb je de handrem er af, neuswiel omhoog gedraaid, stekkers en kabels vast, doet de verlichting het, kentekenplaat bevestigd en zit je aanhanger juist vast? Klaar om te gaan!

Hoe hard mag je met een open aanhanger?

De snelheidslimieten voor een auto met open aanhangwagen verschillen per land. Wat zijn de maximumsnelheden in andere Europese landen? Hoe hard mag je met een aanhanger als je bijvoorbeeld naar een buurland op vakantie gaat? In onderstaand schema een handig overzicht van de maximumsnelheden. Ideaal voor als je deze zomer met een aanhanger op vakantie gaat en liever geen boete op de mat ziet vallen.

De ANWB heeft de volgende maximumsnelheden in km/u met een aanhanger gepubliceerd.

Land

Snelweg

Autoweg

Bebouwde kom

Nederland908050
Duitsland808050
Met Tempo 100 ontheffing1008050
België (>3.500 kilo)120 (90)9050
Engeland968048
Ierland808048
Luxemburg907550
Frankrijk (bij regen)130 (110)9050
 Totaal max. gewicht > 3.500 kilo908050
Spanje (<750 kilo)80 (90)8050
Portugal1008050
Oostenrijk (tot 750 kilo)10010050
Aanhanger lichter dan auto1008050
Aanhanger zwaarder dan auto706050
Zwitserland808050
Italië807050
Denemarken807050
Noorwegen808050
Zweden8080

50

Finland808050
Polen808060
Tsjechië808060
Slowakije808050
Slovenië808050
Kroatië808050
Bulgarije1007050
Estland907050
Roemenië (Totaal max. gewicht > 3.500 kilo)100 (90)8050
Hongarije807050
Griekenland808050

Wanneer moet een open aanhanger een eigen kentekenplaat?

Volgens het RDW moet je als je een aanhanger rijdt, altijd beschikken over een kentekenplaat. Een aanhanger met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg heeft een kentekenplaat van GECO Verhuur. Deze aanhangwagens zijn dus geregistreerd en hebben eigen kentekenplaten.
 
Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van minder dan 750 kg, heb je een eigen kentekenplaat nodig. Dit is dezelfde kentekenplaat als de auto. Dus als je een eigen extra kentekenplaat hebt, neem deze vooral mee. Bij GECO Verhuur kun je ook blanco kentekenplaten huren of kopen. Zodat je het kenteken er op kunt schrijven.

Kan ik een open aanhanger ergens ophalen en vervolgens ergens anders terugbrengen?

Uiteraard! Dit is geen probleem.

Misschien is het voor jou wel erg handig om de aanhangwagen bijvoorbeeld in Houten op te halen en vervolgens in Wijk bij Duurstede terug te brengen. Dit kan als je een klus hebt waarbij je langs een van de vestigingen komt. Zolang je het aangeeft bij je reservering, gaan wij er alles aan doen om er voor te zorgen dat de juiste aanhanger op het juiste moment, op de juiste plek staat voor jou! Wij rekenen hiervoor geen extra kosten en doen dit om het jou zo prettig mogelijk te maken om een aanhanger te huren.

Kan ik een aanhanger buiten openingstijden terugbrengen?

Jazeker! In tegenstelling tot al onze andere spullen is het wel mogelijk om een aanhangwagen buiten openingstijden terug te brengen. Uiteraard geldt dit alleen voor een aanhanger. Indien je aanhanger met materiaal gehuurd hebt, dan is het niet mogelijk om een aanhanger met ander gehuurd materiaal buiten openingstijden te retourneren. De verhuurmedewerkers van GECO Verhuur vertellen je er graag meer over.