Graafmachine huren

Op zoek naar een graafmachine voor jouw klus? Dan ben je bij GECO Verhuur aan het juiste adres! Graafmachines zijn grofweg in te delen in drie klassen, de mini-graafmachines voor het lichtere werk, de midi-graafmachines voor middelgroot werk en de zware graafmachines. Kortom, graafmachines zijn onmisbaar op bouwterreinen. Graafmachines worden aangedreven op rupsbanden of wielen. Los van het grondverzet worden graafmachines ook ingezet voor sloopwerkzaamheden.

Graafmachine verhuur 

Een graafmachine is een voertuig dat speciaal is uitgerust om te kunnen graven. Met name op het bouwterrein worden graafmachines veel gebruikt. Maar ook wanneer er een tuin afgegraven moet worden, kan een graafmachine worden gehuurd. Er zijn graafmachines die je kunt huren in allerlei gradaties op het gebied van grootte en sterkte. Heb je kleinere werkzaamheden te doen, bijvoorbeeld in je eigen achtertuin, dan kun je een kleine minigraafmachine huren. Het vermogen in bijvoorbeeld de graafkracht is bij een minigraafmachine niet zo sterk, maar dat is doorgaans geen probleem als er kleine kuilen in aarde en stenen gegraven moeten worden om bijvoorbeeld boompjes te planten. Groter graafwerk verzetten, zoals het graven in de professionele sector, bij nieuwbouw, renovatie, het aanleggen van een zwembad, verzonken kelder of ander graafwerk? Dan is het raadzaam om grotere graafmachines te huren. 

Je leest hier welke graafmachine jij nodig hebt! En waar je op moet letten bij het überhaupt in de grond graven. Mocht jouw vraag hier nog niet bij staan, dan kun je natuurlijk bellen.

Wanneer je een graafmachine wilt huren, zijn wij vanuit onze vestiging in Houten gemakkelijk bij je in de buurt. Bovendien kunnen wij vanuit onze vestiging in Wijk bij Duurstede ook alle graafmachines leveren.

Alles over graafmachines

Op het gebied van grondverzet, is een graafmachine ideaal om te huren. Zo is het handig als je een trampoline wilt ingraven of juist een fundering voor je uitbouw gaat graven. Een graafmachine wordt ook wel minigraver of kraan genoemd.

Mag ik zomaar in de grond graven?

Zomaar graven in de tuin is niet in alle gevallen toegestaan. Zolang je dit met de hand doet en niet te diep, is er niet veel aan de hand, maar zodra er een graafmachine aan te pas komt is dit een ander verhaal.

Dit omdat er onder de grond heel veel leidingen liggen die gemakkelijk beschadigen als ze geraakt worden. Of die leidingen niet heel diep liggen? Dat valt dus tegen. Gemiddeld bevinden zij zich op zo’n 60 tot 80 centimeter diepte, maar 40 centimeter is ook niet ongewoon. Wie een beetje enthousiast doorgraaft, heeft deze dieptes zo bereikt.

Als je van plan bent om te gaan graven met een graafmachine, moet je wettelijk een melding maken. Het doen van zo’n melding is de taak van degene die de graafwerkzaamheden gaat uitvoeren en kost ongeveer 16 euro. Het kadaster geeft vervolgens een uitdraai van het leiding- en kabelnetwerk van de opgegeven plek, waardoor degene die gaat graven weet waar het wel en niet veilig is om aan de slag te gaan. 

Is een graafmachine certificaat verplicht?

De graafmachine valt onder de categorie mobiele arbeidsmiddelen: dit zijn alle machines voor transport buiten de openbare weg. De wet zegt hier het volgende over: ‘Mobiele arbeidsmiddelen met eigen aandrijving mogen alleen worden bestuurd door werknemers die een adequate opleiding voor het veilig besturen van deze arbeidsmiddelen hebben gekregen.’

Dit betekent dus dat je als werknemer een adequate opleiding te hebben gehad voor het gebruik van een graafmachine.  Er wordt gesproken over een opleiding, maar de duurtijd, de inhoud of de aanpak worden niet gespecificeerd. 

Als particulier daarentegen staat er niks in de wet voor het behalen van certificaten voor het privé gebruik en besturing van een graafmachine. Behalve als er sprake is van werken met derden. Dan dient een zelfstandige de zelfde regels te volgen als een werknemer. Als GECO Verhuur vragen wij naar je ervaring als je een graafmachine komt huren en leggen wij het gebruik er van tot in detail uit. Ook kun je op deze pagina de tips en gebruiksaanwijzingen per product vinden. 

Wie mag een graafmachine bedienen?

Zowel particulieren als bedrijven mogen de graafmachines bedienen. Echter dien je wel wel minimaal 18 jaar oud te zijn om de graafmachine te mogen bedienen. Dit is in de wet bepaald.

Tips om veilig te werken met een graafmachine

Een graafmachine is een grote machine, erg krachtig en daarom is veiligheid voor jou en andere omstanders extreem belangrijk. Daarom geven wij je graag een aantal tips om veilig te werken met een graafmachine.

  • Heb oog voor de omgevingsomstandigheden. Wie loopt er allemaal op het terrein rond? Zijn er geen kinderen in de buurt en wat zijn de oneffenheden?
  • Kijk bij elke beweging van de kraan om je heen om te voorkomen dat je mensen of ongewenste objecten raakt.
  • Ga nooit de machine uit zonder de graver uit te zetten.
  • Bij grote graafklussen wil je een lawine-effect voorkomen. Graaf daarom altijd voor de bulk uit (niet door de berg heen).
  • Werk alleen op een stabiele ondergrond. Bij het graven van een greppel moet de helling van het talud 45 graden bedragen, om instortingsgevaar te voorkomen.
  • Overbrug nooit de technische beveiligingsinstallaties van de machine.
  • Overbelast de graafmachine niet en maak er ook niet op een andere manier misbruik van
  • Werk het liefst niet alleen met een graafmachine. Een collega kan hulp halen als er iets misgaat.