Hoe voorkom je dat bouwhekken omwaaien?

Bij het afzetten van je terrein ga je er natuurlijk van uit dat je bouwhekken de gehele periode blijven staan. Maar helaas wil de wind nog weleens roet in het eten gooien. Om er zeker van te zijn dat jouw hekwerk het hele jaar door blijft staan, dient je bouwhek bestand te zijn tegen een aantal dingen. Wij geven je in dit artikel uitleg zodat jouw bouwhekken onder andere niet omwaaien.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Zonde van het hekwerk en zonde van de functie van het bouwhek. Zorg er daarom voor dat bouwhekken op z’n plek blijven en niet omwaaien door deze tips.”

Situaties die je wil voorkomen tijdens het huren van bouwhekken

De volgende situaties wil je liever vermijden als je bouwhekken bij ons hebt gehuurd of eigen bouwhekken hebt.
  • Bouwhekken die omwaaien
  • Het wegwaaien van bouwhekken
  • Doorbuigen van bouwhekken
  • Simpelweg kapotgaan van bouwhekken
Hiervoor moeten we kijken naar de zogenoemde windbelasting, de kracht die de wind op een constructie uitoefent. In dit artikel gaan wij dan ook dieper op deze zaak in.

Regels omtrent bouwhekken en windbelasting

Er is nog een andere belasting die niet zo geliefd is onder klussers. Naast winstbelasting, is de windbelasting ook een soort belasting die wel eens roet in het eten kan gooien.

Er geldt in Nederland gelukkig geen speciale regelgeving met betrekking verschillende belastingen van semi-permanente en tijdelijke hekken. Hierbij wordt dan ook geen onderscheid gemaakt tussen gehuurde en gekochte bouwhekken.

Wat wel staat opgenomen is dat de uitvoerder zelf te allen tijde verantwoordelijk voor het borgen van een stevige en veilige tijdelijke afrastering.

Je wilt namelijk niet dat je hekwerk omvalt op toevallige passanten. Met alle nare gevolgen van dien. Bovendien kosten de herstelwerkzaamheden aan een omgevallen hekwerk onnodig veel tijd en geld.

Wat beïnvloedt de windbelasting van je bouwhek

De windbelasting van je bouwhek wordt beïnvloed door verschillende elementen. Elementen die op of in de omgeving van je hekwerk. Maak jezelf hiervan bewust. 

  • De omgeving: hebben weer en wind vrij spel? Aan de kust is de wind veel krachtiger dan in verstedelijkt gebied. In de stad wordt je hekwerk natuurlijk beschermd door omliggende gebouwen. De omgeving is dan ook een grote rol toebedeeld bij het beïnvloeden van de windbelasting
  • Het type bouwhek: een veel voorkomend misverstand is dat een bouwhek geen of slechts weinig wind zou vangen. De mazen zijn toch open, daar waait de wind toch zo doorheen? Niet dus, want als je het hekwerk van opzij bekijkt, zie je dat alle mazen samen een soort dichte wand vormen die wel degelijk een windvanger is. Zowel het type bouwhek als de maaswijdte heeft dus een zeer belangrijke invloed op de windbelasting van je hekwerk
  • Materialen op en aan het bouwhek: een ‘kaal’ bouwhek kan om diverse redenen worden voorzien van bouwhekgaas en bouwhekkleden. De veelvoorkomende bouwhekken met doek. Zo kun je bijvoorbeeld de bouwplaats afschermen voor nieuwsgierige blikken. Of om geluidsoverlast tegen te gaan of juist ter promotie van je bedrijf. Helaas vangt een hekwerk dat is uitgevoerd met een kleed of doek veel meer wind, waardoor je bouwhek fungeert als een enorme vlieger. In sommige omgevingen is het aanbrengen van extra windvangende elementen dan ook niet toegestaan, tenzij je gebruikmaakt van extra verstevigingsmiddelen als een schoorconstructie.
  • De ondergrond: je kunt natuurlijk je hekwerk verstevigen middels een schoorconstructie. Dit kan echter alleen als de ondergrond het plaatsen van schoorconstructies toelaat
  • De plaatsingswijze van je hekwerk: als laatste heeft ook de manier van plaatsen van het hekwerk een groot effect op de stevigheid van je bouwhek. Zo is een hekwerk dat kaarsrecht loopt een stuk gevoeliger voor wind en weersinvloeden dan een haakse. Uiteraard moet de omgeving dit wel toelaten: zo is het in stedelijk gebied niet altijd mogelijk om naar eigen inzicht een hekwerk te plaatsen

Drie manieren om omwaaien van bouwhekken te voorkomen

Omdat je hierboven hebt gelezen welke factoren de stevigheid van je bouwhek beïnvloeden, is het nu tijd om te gaan nadenken over oplossingen om de stevigheid te verhogen. Er zijn drie simpele manieren om het omwaaien van bouwhekken te voorkomen:

  • Zoals hierboven al gemeld, kun je je hekwerk eenvoudig en voordelig verstevigen door de bouwhekken haaks op elkaar te plaatsen. Dit trucje kost echter wel veel ruimte en mogelijk ook meer bouwhekken.
  • Een andere oplossing is gebruikmaken van verschillende accessoires. Zo kun je bijvoorbeeld verzwaren met speciale blokken. Deze krijg je va ons er bijgeleverd inclusief klemmen.
  • De derde oplossing voor het veilig borgen van je tijdelijke hekwerk is nadenken over de hoogte van het bouwhek. Hoe hoger een bouwhek staat, des te meer windbelasting. Ook kun je kijken of je het aantal bouwhekdoeken of -kleden kunt reduceren.