Wanneer hoogwerker gebruiken?

Je kunt een hoogwerker huren voor allerlei klussen. Maar wanneer heb je de veilige machine op hoogte nou écht nodig. Er zijn een aantal situaties waarbij deze hoogwerker verplicht is of zeer aangeraden wordt. Wij leggen het je in dit artikel graag uit.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Wij krijgen vaak telefoontjes van klussers die willen weten wanneer je een hoogwerker moet gebruiken. Daarom leggen wij het hier ook uit.”

Het allesomvattende antwoord: wanneer hoogwerker gebruiken?

Waarvoor gebruik je hoogwerkers? Het allesomvattende antwoord is vrij eenvoudig: om veilig op hoogte te kunnen werken aan installaties die zonder de hoogwerker niet direct (veilig) toegankelijk zijn.

Kortom: je gebruikt een hoogwerker om op hoge plekken te kunnen werken. Dit kan van alles zijn. Bij een hoogwerker denk je wellicht direct aan de bouw, maar er zijn zeer veel verschillende sectoren en beroepen waarbij van hoogwerkers gebruik wordt gemaakt: van de hovenier die hoge bomen snoeit tot de glazenwasser van een bedrijfspand en van wegwerker die borden vervangt tot de cameraman op een festival.

Waarvoor gebruik je hoogwerkers?

Hoogwerkers zijn de ideale manier om veilig op hoogte te kunnen werken. Ze zijn hier dan ook speciaal voor ontworpen. Op een hoogwerker werk je in een bak op een plateau. Dit wil zeggen dat je een speciale ruimte hebt waarin je stevig staat en niet zomaar uit valt. Om die kans helemaal te elimineren wordt in veel hoogwerkers gebruikgemaakt van valbeveiliging. Met valbeveiliging kun je niet over de rand van de bak heen vallen omdat je met een harnas vastzit aan een zekering.

Ondanks dat hoogwerkers zijn gericht op veiligheid, zijn ze ook praktisch. Er zijn veel verschillende categorieën hoogwerkers. Diverse soorten hoogwerkers zijn zelfrijdend en kunnen in meerdere richtingen schuiven en draaien. Zo kom je gemakkelijk op de plekken waar je moet zijn.

Welke hoogwerkers gebruiken?

Je kunt verschillende hoogwerkers gebruiken voor jou klus. De ene hoogwerker verschilt van de ander. Zo heeft de ene hoogwerker andere voordelen bij bepaalde klussen dan de anderen. Hieronder leggen wij je kort de voordelen van de verschillende hoogwerkers uit.

  • Aanhangerhoogwerkers zijn gemakkelijk te vervoeren. Een aanhangerhoogwerker is eenvoudig achter een auto of bus te koppelen, zodat je op meerdere plaatsen per dag kunt werken.
  • Autohoogwerkers zijn de oplossing als je op één dag meerdere klussen op verschillende locaties hebt. Deze hoogwerker is heel gemakkelijk van de ene naar de andere plek te rijden.
  • Knikarmhoogwerkers zijn multi-inzetbaar en zowel binnen als buiten te gebruiken. Bij GECO verhuur hebben wij zowel de knikarmhoogwerker op accu als de knikarmhoogwerker op diesel.
  • Schaarhoogwerkers zijn compact en hebben een groot platform, waardoor er veel werkruimte op hoogte is. Kenmerkend voor de schaarlift is het hoge hefvermogen van de machine. Naast een accu-schaarhoogwerker is er ook de diesel schaarhoogwerker.
  • Spinhoogwerkers zijn zeer populair, doordat ze zowel binnen als buiten inzetbaar zijn.
  • Telescoophoogwerkers worden vaak ingezet voor gevelreiniging, schilderwerkzaamheden en het snoeien van bomen. Een telescoop hoogwerker kenmerkt zich door de uitschuifbare mast waarmee je in één rechte lijn omhoog gaat, waardoor je op moeilijk bereikbare plaatsen kunt komen.