Betonvloer vlinderen

Als je een betonvloer aanlegt, kan je deze vlinderen om de structuur van het beton te verstevigen. Zelf beton vlinderen is zeker mogelijk, maar het is geen eenvoudige klus. Omdat je bij ons vlindermachines kunt huren, geven wij je graag ook aanwijzingen voor het werken ermee. Als je zelf je betonnen vloer wil gaan vlinderen, kan je hier terecht voor de werkwijze en enkele handige tips.

Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Een betonvloer vlinderen is een nauwkeurige klus. Wij geven je daarom enkele tips.”

Wat is het vlinderen van beton?

Het vlinderen van een betonvloer, ook wel polieren genoemd, is nodig om het beton na het storten te verdichten. Dit gebeurt met een vlindermachine, een apparaat dat voorzien is van een aantal bladen die van stand kunnen veranderen. De bladen maken een ronddraaiende beweging over de vloer, waardoor deze steeds gladder en dichter van structuur wordt. Tijdens het polieren kan men indien gewenst ook fijne kwartskorrels in het beton strooien. Deze zorgen voor een sterke en slijtvaste toplaag van de gevlinderde betonvloer.

Zelf beton vlinderen, is dat moeilijk?

Zelf beton vlinderen is best een zwaar klusje. De vlindermachines zijn vrij krachtig en het vergt nog aardig wat spierkracht om deze apparaten goed onder controle te houden. Verder is het wel handig als je een beetje ervaring hebt met een vlindermachine. Er zijn wat instellingen waar je rekening mee moet houden en het is vanzelfsprekend wel de bedoeling dat je een egaal resultaat krijgt. Groot voordeel is dat je de vlindermachine bij ons kunt huren om aan de slag te kunnen. Heb je enige ervaring of gaat het om een vloer die niet per se perfect hoeft te zijn, dan kan je het gerust zelf proberen. Ben je minder handig met dit soort machines, dan laat je deze klus best over aan een professional.

Tips om zelf beton te vlinderen

Op elke vlindermachine zit een knop waarmee je de stand van de bladen kan instellen. Hoe vlakker je de bladen instelt, hoe meer weerstand het apparaat zal hebben op de vloer. Bij het vlinderen is het belangrijk dat de bladen eerst schuin worden ingesteld zodat het beton goed verdicht kan worden. Na de eerste vlinderbeurt zal er altijd een laagje cementpap op de vloer achterblijven. Hierna kan je de bladen wat vlakker instellen en ga je de vloer als het ware pleisteren. De vloer wordt hierdoor ook een stuk gladder. Maak de vloer niet te egaal want een betonvloer kan in combinatie met water behoorlijk glad worden. In garages en ook bij toepassing buiten is een gladde vloer niet altijd even praktisch.

Wanneer beginnen met vlinderen?

Wanneer kan je beginnen met vlinderen? Het moment waarop je kan beginnen met vlinderen hangt af van een aantal factoren:

  • De samenstelling van het beton
  • De locatie: binnen of buiten? Dit in verband met temperatuur en luchtvochtigheid
  • De ondergrond: zand/folie/isolatie
  • De dikte van de vloer

Op een betonvloer die net is gestort, zal er na ongeveer dertig minuten een dun laagje water komen te staan. Zodra deze laag bijna weer is verdwenen, weet je dat het moment is gekomen om te starten met vlinderen. Je voet mag niet weer wegzakken wanneer je het beton betreedt. Wil je zelf beton vlinderen, dan kan je dus eenvoudig gezegd beginnen aan deze klus zodra je de vloer kan belopen.