Is een aanhangernet verplicht?

Wanneer je iets gaat vervoeren met de aanhangwagen, vragen klussers zich soms af of ze daarvoor een aanhangernet moeten gebruiken. Uiteraard wil je niet dat de lading rondvliegt. In dit artikel leggen wij je uit wanneer een aanhangnet verplicht is.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Voorkom onnodige boetes. Door dit artikel te lezen, weet je of een aanhangernet verplicht is.”

Korte antwoord op de vraag: is aanhangernet verplicht?

Nee, niet altijd! In tegenstelling tot wat veel mensen denken. Lees hieronder waarom.

Sinds 1 januari 2007 is het volgens de wet verplicht om je lading altijd goed vast te zetten (borgen of afdekken). De lading mag niet van de aanhangwagen waaien of stuiteren. Hoe je jouw lading vast zet en welke hulpmiddelen je daarvoor gebruikt zijn volledig je eigen keuze. Dit wil dus niet direct zeggen dat een net verplicht is. Dit is afhankelijk van de lading.

Kun je je lading vastzetten met spanbanden? Dan is dat voldoende! Kun je je lading niet vastzetten met spanbanden, bijvoorbeeld bij los afval of puin? Dan is een aanhangernet (of gaasdoek) verplicht. Heb je geen lading? Dan valt er ook weinig vast te zetten en is een aanhangernet dus ook niet verplicht.

Waarom is er verplichting van aanhangernetten of lading vastzetten?

Waar staat het dat het vastzetten van de lading verplicht is? Deze verplichting is opgenomen in het voertuigreglement van de overheid, om precies te zijn in artikel:

  • 5.18.6. Hierin staat dat:
    • 1. het voertuig zodanig beladen moet zijn dat de lading of delen daarvan niet van het voertuig kunnen vallen;
    • 2. losse lading ten aanzien waarvan het gevaar bestaat dat deze of delen daarvan tijdens het rijden van het voertuig vallen, deugdelijk moet zijn afgedekt.

Wanneer is aanhangernet wél verplicht?

Een aanhanger net is verplicht wanneer je losse lading op je aanhangwagen vervoert.

Bij losse lading moet je denken aan bijvoorbeeld: puin, snoeiafval, papier, stenen, brandhout, meerdere dozen, afval en ander grof puin. Dergelijk losse lading is namelijk niet vast te zetten met spanbanden. Indien dat het geval is, is een aanhangernet verplicht!

Uitzondering: Zand. Bij los zand is een aanhangernet niet voldoende, hiervoor heeft u gaasdoek of vlakzeil nodig.

Twijfel je of je lading valt onder losse lading? Uiteraard kun je hiervoor ons bellen voor advies. Maar wij kunnen je vooraf al vertellen dat het dan wellicht verstandig om er alsnog een net overheen te spannen. Hiermee ben je zeker weten veilig en je mede weggebruikers ook.

Wanneer is aanhangernet niet verplicht?

Kun je je lading vastzetten met spanbanden? Dan is een aanhangernet niet verplicht.
Ook al is het niet verplicht, is het gebruik van een net in plaats van spanbanden wel toegestaan. Houd wel rekening met het gewicht van de lading, een net gaat bijvoorbeeld niet een auto op zijn plaats houden.

Wat kost de boete als je geen aanhangernet hebt, terwijl het wel verplicht is?

De boete (in 2021) als je geen afdekzijl hebt in het geval van losse lading bedraagt € 400 (+ € 9 administratiekosten). 

Kortom bij lading ben je altijd verplicht om deze vast te zetten zodat deze niet van de aanhangwagen af kan vallen. Bij losse lading zoals tuinafval moet dit door middel van een afdekzijl. In het geval van een koelkast volstaan spanbanden.