Hoe rolsteiger opbouwen?
Hoe bouw je veilig een rolsteiger op? Als je een rolsteiger wilt huren, is het van uiterst belang dat deze veilig gebouwd wordt. Daarom vertellen wij je op deze pagina specifieke tips en opbouwvoorschriften om ervoor te zorgen dat jij het steiger veilig kunt opbouwen.
Door: Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)
“Ik help je graag met het opbouwen van een rolsteiger. Op deze pagina lees je hoe je veilig een aluminium rolsteiger kunt opbouwen.”
Het rolsteiger opbouwen
Voordat je begint met het opbouwen van een rolsteiger, willen wij je graag het volgende meegeven. Voor het opbouwen en afbreken van de rolsteiger zijn minimaal 2 personen nodig. Bovendien adviseren wij om altijd werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en veiligheidshelmen te dragen. Verder kun je naast dit stappenplan, ook de uitgebreide handleiding van het specifieke steiger downloaden bij de productspecificaties.
- Opbouwhandleiding van het brede rolsteiger. Je kunt de handleiding hier downloaden.
- De opbouwhandleiding van het smalle rolsteiger. Je kunt de uitgebreide handleiding hier downloaden.
- Ten slotte de trappentoren. Als je opbouwhandleiding van dit steiger wilt downloaden, kun je hier klikken.
Stappenplan om het rolsteiger op te bouwen
In veertien stappen zorg jij er voor dat je veilig een steiger hebt opgebouwd.
- Zorg ervoor dat alle steiger onderdelen op een open en makkelijk toegankelijke plek liggen. Controleer of tel of je alle onderdelen hebt, zodat je achteraf er niet achter komt dat je te weinig hebt.
- Pak het eerste wiel van het rolsteiger. Draai de stelmoer op het wiel tot op circa 10 cm van de onderkant. Herhaal dit voor alle wielen die je nodig hebt.
- Kantel vervolgens het eerste frame (ook wel rek). Je kunt de wielen eenvoudig in de onderkant van het frame schuiven.
- Klik vervolgens een horizontale schoor (de rode schoor) aan een van de onderste buizen van het frame. Als de eerste rode schoor vast zit, pak je het volgende rek erbij die je tegenover het eerste frame zet. Klik de andere horizontale schoor ook in allebei de rekken.
- Klik vervolgens twee diagonale schoren (de blauwe / ‘lange’ schoren) vanaf de onderste buis diagonaal naar de andere buis. Je dient de diagonale schoor vanaf de eerste buis naar de zevende buis te kunnen maken. Dit herhaal je zodat er altijd een kruis is in je rolsteiger.
- Ter versteviging kun je de gele schoor (de horizontale-diagonaal) overdwars in het steiger klikken. Zo heb je een vier wielen, twee frames, een kruis, twee horizontale en een onderste gele schoor als basis.
- Leg vervolgens het eerste platform op de gewenste hoogte.
- Zet het rolsteiger op de rem. Dit doe je door op de rem te drukken bij de wielen. Stel vervolgens het rolsteiger waterpas. Dit is van uiterst belang voor je veiligheid en de verdere opbouw van het rolsteiger.
- Afhankelijk van de hoogte en of het rolsteiger vrijstaand is, kun je de stabilisatoren plaatsen. Stel deze in op de gewenste hoogte voor extra versteviging aan je steiger.
- Klim vervolgens aan de binnenkant van het steiger omhoog naar het eerste platform. Wanneer je hier op staat kun je de volgende frames plaatsen op de eerder geplaatste frames.
- Borg de frames direct en zorg ervoor dat je een kruis maakt middels de diagonale blauw schoren. Ook zorg je ervoor dat je minimaal twee horizontale schoren per verdieping hebt. Zodat je zowel in je rug als voor je geen vrije ruimte hebt.
- Herhaal dit proces totdat je de gewenste hoogte hebt bereikt.
- Het plaatsen van mobile guards (de veiligere versie van de horizontale schoren), werken grofweg hetzelfde als het plaatsen van horizontale schoren. Je plaats de mobile guard horizontaal van buis naar buis. Vervolgens laat je de verticale spijlen van de mobile guard zakken. Daarna kun je een rode schoor in de mobile guard klikken en bevestigen aan de buizen van het steiger.
- Maak het steiger af door de kantplanken te plaatsen. Eerst plaats je de gele hoekpunten net boven je laatste platform. De kantplanken voorkomen dat er bijvoorbeeld spullen naar beneden rollen. Vervolgens laat je de houten balken in de kantplankhouders zakken.