Wanneer is valbeveiliging in een hoogwerker verplicht?
Veel klussers vragen zich af als zij een hoogwerker gaan huren of valbeveiliging hiervoor verplicht is. Op deze pagina leggen wij je uit of het verplicht is. Maar ook wat wij adviseren hierin. Zodat jij veilig een hoogwerker kunt huren en besturen.
Door: Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)
“Ik heb het voor je uitgezocht of valbeveiliging bij hoogwerkers verplicht is”
Het korte antwoord
Het kortste antwoord wat we kunnen geven is: nee.
Sommige zouden denken: huh maar het is toch wél verplicht? Om die discussie uit de lucht te helpen. Nee, valbeveiliging op een hoogwerker is niet verplicht. Ja, het wordt zeker geadviseerd.
Voorschriften
Een fabrikant van een hoogwerker levert bij een hoogwerker altijd voorschriften. Hierin staan de risico’s beschreven. Maar ook welke PBM’s er worden aangeraden. Per hoogwerker vind je de datasheets en gebruikshandleidingen van de fabrikant. Hierin vind je welke specifieke voorschriften een hoogwerkerfabrikant adviseert.
Want stel er gebeurt toch een ongeluk bij het werken met de hoogwerker. Zonder dat er bijvoorbeeld gebruik werd gemaakt van een veiligheidsharnas als persoonlijk beschermmiddel en de verzekering wordt erbij gehaald. En het blijkt dan dat de fabrikant in de voorschriften van het apparaat wel valbeveiliging aanraadt. Wie is er dan aansprakelijk? Grote kans dat de verzekeraar dan beoordeelt dat de gebruiker aansprakelijk is. Omdat de het wel in de voorschriften van de leverancier wordt benoemd en ook wordt geadviseerd door ons. Naast het aansprakelijkheidsgedeelte, hanteren wij zelf ook de vuistregel dat veiligheid altijd voorop moet staan. Zowel voor jezelf als voor je omgeving bij gebruik van alle machines van GECO Verhuur.
Welke verplichten zijn er wel?
Zoals net al benoemd, is er nog de Arbo-wet. Hierin staat beschreven dat je als werkgever er alles aan moet doen, of gedaan moet hebben om je personeel in een zo veilig mogelijke omgeving zijn werk te laten doen. De werkgever mag zijn personeel bijvoorbeeld wel verplichten, gebruik te maken van valbeveiliging. Deze verplichting zal dan omschreven moeten worden in een taakrisicoanalyse. Deze taakrisicoanalyse komt voort uit de verplichte risicobeoordeling en –evaluatie. Ook wel RI&E genoemd. Dus het kan zijn dat je werkgever in zijn bedrijfsregels heeft vastgelegd dat hij wel wil dat zijn medewerkers gebruik maken van valbeveiliging bij het werken met de hoogwerker.
Conclusie
Kortom is het dus niet verplicht om valbeveiliging te gebruiken in een hoogwerker.
Wel wordt het door ons, de Arbo-wet én de hoogwerker fabrikant geadviseerd om veilig te werken. Hierdoor dus onder andere gebruik te maken van PBM’s waaronder het valharnas.