Hoe lading van aanhanger vastzetten?

Er zijn verschillende manier waarop jij er voor kunt zorgen dat je lading van A-naar-B komt. Eén van die manieren is een aanhanger huren. Vervolgens dien je de lading wel veilig vast te zetten in deze aanhanger. Wij leggen je in dit artikel uit welke manieren je kunt gebruiken en vooral welke het veiligst is voor jouw klus.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je lading goed vastgezet is.”

Verschillende manieren van lading vastzetten

Voor het vastzetten van lading van een aanhanger, zijn meerdere manieren. Hieronder vind je de meest voorkomende en veilige manieren van het vastzetten van lading van een aanhangwagen:
  • Aanhanger lading vastzetten met een aanhangernet
  • Lading vastzetten met spanbanden
  • Gaasdoek gebruiken voor lading vastzetten
  • Vlakzeil voor aanhangwagens

Aanhanger lading vastzetten met een aanhangernet

Aanhanger lading vastzetten met een net of spanbanden. De eerste vraag die wellicht in je opkomt: is een aanhangernet verplicht?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het in lang niet alle gevallen nodig om de lading in een aanhangwagen af te dekken met een net. Dit is namelijk alleen nodig in het geval van losse lading die niet op andere manieren vastgezet kan worden. Vervoer je bijvoorbeeld een kast, dan is deze prima met bijvoorbeeld spanbanden vast te zetten. Een net is dus niet verplicht. Vervoer je daarentegen snoeiafval dan is een ladingnet of een gaasdoek de beste optie. Het is dus helemaal afhankelijk van de lading wat de juiste manier is van vast zetten. Dit staat voorgeschreven in artikel 5.18.6 van de Regeling Voertuigen.

Naast de verplichting om de lading goed vast te zetten, is het ook zo dat de gebruikte middelen in goede staat moeten zijn, correct moeten functioneren en geschikt moeten zijn voor het doel waar ze voor gebruikt worden. Bijvoorbeeld beschadigde spanbanden moeten vervangen worden, deze zijn niet langer geschikt om een lading vast te zetten. Het is dus aan te raden om spanbanden voor ieder gebruik goed te controleren op beschadigingen en het correct functioneren van de eventuele spanner.

Lading vastzetten met spanbanden

Een spanband of sjorband is een hulpmiddel om lading vast te zetten en wordt veel gebruikt bij transport van goederen.

Spanbanden zijn doorgaans gemaakt van zeer sterk kunststof materiaal dat bestand is tegen de meeste fysische omstandigheden, zoals polypropyleen, nylon of polyester. Door middel van een ratel kunnen ze zeer strak worden vastgezet, waardoor de lading niet meer kan bewegen.

Spankettingen lijken op spanbanden maar zijn gemaakt van staal. Deze worden vooral gebruikt voor het vastzetten van grote en zware lading, zoals machines, voertuigen en containers. Meestal zijn op zowel de lading als het voertuig speciale bevestigingspunten aangebracht.

Zowel spanbanden als spankettingen moeten tijdens de rit regelmatig worden gecontroleerd. Ze kunnen door de verschillende krachten los komen te zitten. Als ze daarentegen te strak worden gespannen kunnen ze de lading beschadigen.

Gaasdoek gebruiken voor lading vastzetten

Zoals eerder vermeld is het sinds 1 januari 2007 verplicht om losse lading af te dekken. Een aanhangernet houdt zand of ander klein materiaal natuurlijk niet tegen. Hiervoor kun je een gaasdoek gebruiken.

Een gaasdoek, of fijnmazig net, is een doek van gaasweefsel. Dit zijn PVC gaasdoeken om je lading mee te zekeren. Een goed gaasdoek schermt uw lading af voor zeer sterke wind, maar zorgt er wel voor dat de lading kan ademen. Gaasdoeken zijn niet waterdicht, maar een goed gaasdoek houdt wel spatwater tegen.

Vlakzeil voor aanhangwagens

Een vlakzeil is de beste oplossing om je lading wind- en waterdicht af te dekken. Bij GECO Verhuur kun je vlakzeilen bij huren wanneer je een aanhanger komt huren. Deze zijn volledig voorzien van bevestigingsogen rondom. Een vlakzeil is net wat groter dan de aanhanger zelf. Hiermee sluit je de lading netjes wind- en waterdicht af en kan er geen wind of water onder waaien.