Rolsteiger met voorloopleuning opbouwen
Sinds 2018 geldt een nieuwe wetgeving omtrent rolsteiger opbouwen voor professioneel gebruik. Het kan zijn dat je hier al iets over heeft gehoord. Maar wat houdt het nu eigenlijk in? In deze blog gaan we je nader informeren over de mogelijkheden om per heden te voldoen aan deze eisen.
Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)
“Mobile Guards of voorloopleuningen opbouwen. Als je het nog nooit hebt gedaan of je wil je kennis even opfrissen? Lees dit artikel en je komt er achter hoe je een rolsteiger met voorloopleuning opbouwt.”
Waarom zijn er nieuwe regels voor rolsteigers opbouwen?
De nieuwe regelgeving die per 2018 ingegaan is, is in het leven geroepen om het werken met -en vooral het opbouwen van- rolsteigers veiliger te maken.
Er gebeurden nog te veel ongelukken en daarom is al in 2011 door de Inspectie SZW aan de VSB gevraagd om nieuwe methoden te ontwikkelen om de op- en afbouw van steigers veiliger te maken. In de vijf jaar ervoor gebeurden er namelijk ongeveer 535 ongevallen terwijl er met of op een steiger gewerkt werd. Deze ongevallen hebben verschillende oorzaken die zowel bij de stabiliteit van de steiger liggen als bij de stabiliteit van de gebruiker. Door overal leuningen te plaatsen voordat het platform betreden wordt, wordt zowel de stabiliteit van de steiger als die van de gebruiker verbeterd. Dit blijkt uit een verslag van de Arbo.
Wat houden de nieuwe regels in?
De nieuwe regels houden in dat er een nieuwe werkmethode is bedacht om het valgevaar tijdens het opbouwen, afbouwen en betreden van rolsteigers te minimaliseren.
Kortom gezegd: vanaf heden moeten altijd achter een leuning gewerkt worden. Ofwel: de voorloopleuning.
Dit besluit is vastgelegd in het A-blad rolsteigers. Snel de principes op een rij:
- Tijdens opbouw, afbouw en betreden van steigers dien je beschermd te zijn door middel van de voorloopleuning;
- Deze opbouw is veiliger en verkleint de valkans;
- De steiger wordt stabieler;
- Foutkans bij opbouwen aanzienlijk kleiner;
Tips voordat je begint met opbouwen van rolsteiger met voorloopleuning
Voordat je gaat opbouwen, willen we je ook nog een paar tips mee geven. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Controleer voor de opbouw:
- Is de opbouwinstructie / gebruikershandleiding aanwezig bij de opbouwplaats?
- Is de handleiding gelezen en begrepen door de opbouwer en/of gebruiker?
- Verkeren de steigeronderdelen in goede staat? Beschadigde, vervuilde of verkeerde onderdelen mogen niet gebruikt worden.
- Kan de rolsteiger op een veilige plaats opgebouwd worden zonder hinder van: openslaande deuren, zonneschermen en kantelramen.
- Vormt de steiger geen obstakel voor verkeer en/of passanten?
Heb je alles gecheckt? Dan kun je aan de slag met het stappenplan voor het opbouwen van rolsteigers met voorloopleuning.
Stappenplan opbouwen rolsteiger met voorloopleuning
- Bevestig de wielen in de opbouwframes.
- Koppel de frames aan elkaar met 2 horizontaalschoren (monteer de schoorklauwen met de opening naar buiten).
- Maak een kruis met twee diagonaalschoren (monteer de klauwen met de opening naar beneden aan de sporten) op de tweede en zesde sport van het frame.
- Zet de wielen op de rem met de wielen naar buiten gedraaid. Blokkeer de wielen door het remsysteem naar beneden te klikken.
- Zet de steiger waterpas door, indien nodig, de spindels te verstellen.
Bevestig de twee of vier stabilisatoren. Vrijstaand zijn vier stabilisatoren benodigd, indien de rolsteiger niet vrijstaand gebruikt wordt, bijvoorbeeld tegen een muur of gevel dan zijn twee stabilisatoren voldoende. - Plaats twee opbouwframes en bevestig deze met de borgclips.
- Monteer de voorloopleuningen. Hierbij geldt vrijstaand dient er aan beide zijden van de rolsteiger een leuning geplaatst te worden.
- Indien de steiger niet verder dan 15 cm van de muur staat voldoet één leuning.
- Plaats de platformvloer(en) op de bovenste sport van het frame.
- Klim aan de binnenkant van de sporten door het platformluik naar boven.
Plaats opnieuw de opbouwframes en bevestig deze met de borgclips. - Herhaal stap 7 t/m 10 tot de gewenste hoogte is bereikt.
- Plaats de kantplankset rondom de bovenste platformen.
- De rolsteiger is nu gereed voor gebruik.