Tot welke windkracht is rolsteiger toegestaan?
Zodra het minder weer wordt en het veel gaat regenen en stormen, beginnen velen die op rolsteigers werken (gelukkig) na te denken tot welke windkracht zij op hun steiger mogen staan. Een rolsteiger is een van de veiligste middelen om op hoogte te kunnen werken, maar zodra de wind een rol gaat spelen, is ook een rolsteiger niet altijd veilig. In dit artikel gaan we nader in op dit onderwerp.
Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)
“Het werken op rolsteigers is toegestaan tot windkracht 6. Wij leggen het je hier uitgebreid uit.”
Het antwoord:
Een rolsteiger mag niet meer gebruikt worden bij windkracht 6.
Dit wordt aangegeven met 6 Beaufort. Wat betekent dat je dus niet mag werken op een rolsteiger als de windsnelheden boven de 14 m/s zijn. Bij windkracht 6 worden er windsnelheden boven de 14 meter per seconde gemeten en dan wordt het werken op een rolsteiger echt gevaarlijk. Bij deze gemeten windsnelheden, moeten de steigers afgebroken worden. Doe dit natuurlijk wel voordat de hevige wind rond suist.
Voorkom het omwaaien van een rolsteiger
Het omwaaien van een rolsteiger voorkomen is iets wat iedereen wil. Naast zowel de materiële als financiële schade moet je ook maar hopen dat er tijdens het omvallen geen mensen werkzaam waren op de steiger. Of dat een toevallige voorbijganger geraakt wordt. Situaties waar we niet graag aan moeten denken. Maar waar toch rekening mee gehouden moet worden tijdens de opbouw van rolsteigers. Hier al een aantal korte tips:
- Volg de opbouwinstructies die bij het huren van het rolsteiger worden bijgeleverd. Of die je kunt vinden op de pagina’s van rolsteigers.
- Bouw alleen op een harde ondergrond op (of gebruik bijvoorbeeld rijplaten)
- Houd rekening met de windgevoeligheid van de locatie waar de stellage opgezet wordt
- Laat een steiger niet onbeheerd achter. Zodat derden onderdelen kunnen stelen wat de stabiliteit niet ten goede komt
- Gebruik stabilisatoren; minimaal 2 voor werken aan de gevel, 4 voor vrijstaand werken (wettelijke verplichting) en ook wettelijk verplicht is als het steiger boven de 8 meter is
- Maak alleen gebruik van een rolsteiger platform met opwaaibeveiliging. Wij verhuren uitsluitend deze platform bij onze rolsteigers.
- Pas, afhankelijk van hoogte en windkracht, muurverankering toe (verplicht bij 8 meter)
Waarom zorgt windkracht 6 er voor dat je niet op rolsteiger mag werken?
Zodra het hard(er) begint te waaien is het verstandig om de weersverwachting goed in de gaten te houden. Met een harde storm kan jij of jouw personeel gewoonweg niet op een steiger aan het werk. Zoals je begrijpt werk je op hoogte en vangen dergelijke stellages veel wind. Zo is het ook altijd verstandig om te kijken waar je het rolsteigers opbouwt. Is dit bijvoorbeeld in een woonwijk, of juist op een windgevoelige plek (hoek van een gebouw).
Een rolsteiger mag niet gebruikt worden zodra er windsnelheden zijn gemeten boven de 14 m/s. Dit wordt aangegeven met 6 Beaufort. Indien je aan het einde van de dag de stellage onbeheerd achterlaat, en er is sprake van 6 Beaufort, dan ben je verplicht om deze naar een windvrije locatie te rijden. Dit geldt ook bij sneeuw, ijzel, zware regenval, of bliksem mogen steigers niet worden gebruikt.
Wat is windkracht en Beaufort?
Bij welke wind moet je het rolsteiger verankeren?
Wanneer is verankeren van een steiger noodzakelijk? Verankering van een steiger met storm is verplicht wanneer er sprake is van windkracht 6. Ook is het een aanbeveling zodra de stelling onbeheerd achtergelaten wordt. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn als je een klus heeft waarbij je meerdere dagen op hoogte aan het werk moet. Los van de storm, of windkracht moet een steiger buiten altijd verankerd zijn vanaf een vloerhoogte van 8 meter en binnen vanaf 12 meter.