Wat kun je met een heteluchtpistool?
Een heteluchtpistool is een elektrisch apparaat dat hete lucht uitblaast. Zoals een haarföhn, alleen veel heter: tot wel 660 °C. Een heteluchtpistool wordt ook wel verfstripper genoemd, want de meest voorkomende toepassing is het verhitten van oude verflagen, waarna ze makkelijk afgekrabd kunnen worden. Maar je zult versteld staan wat je met een heteluchtpistool nog allemaal méér kunt doen. Ontdek hier 13 tips voor het huren van een heteluchtpistool.
Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)
“Heteluchtpistolen worden voor uiteenlopende redenen bij ons gehuurd. Daarom geef ik je graag tips hoe jij met het heteluchtpistool aan de slag kunt.”
Heteluchtpistool met verschillende opzetstukken
Bij het heteluchtpistool wat je bij ons kunt huren, kun je de temperatuur nauwkeurig regelen. De heteluchtpistolen worden bovendien geleverd met meerdere mondstukken, die de lucht op verschillende manieren uit het apparaat laten komen. Door het juiste mondstuk te monteren, kun je voor elke klus de luchtstroom optimaal sturen.
- Een reduceermondstuk concentreert de luchtstroom en is bedoeld voor werkzaamheden waarbij verhitting van een specifiek punt nodig is.
- Een reflectormondstuk is handig om een werkstuk rondom te verhitten. Toepassingen zijn bijvoorbeeld PVC buizen buigen, koperen leidingen solderen en krimpkousen aanbrengen.
- Een haaks mondstuk of breedstraalmondstuk verspreidt de hitte en komt onder meer van pas bij het afbranden van verf of het verwijderen van lijmresten.
- Een sponningsmondstuk wendt de hitte af van de ruit wanneer je verf van een raamkozijn brandt.
Dit kun je allemaal met een heteluchtpistool doen
Een heteluchtpistool is een van de meest veelzijdige apparaten in je gereedschapskist. Om je een idee te geven waarbij het allemaal van pas kan komen, zetten we hier een aantal toepassingen op een rijtje.
- Afbranden van oude verflagen. Met stip de meest voorkomende functie van het heteluchtpistool. Door de verf of lak te verhitten, kun je hem makkelijk verwijderen met een verfkrabber. Gebruik een haaks mondstuk om de luchtstroom te spreiden.
- Kabels strippen en bundelen. Met het reflectormondstuk kun je eenvoudig kabelisolatie verwijderen en kabels bundelen.
- Lijmen. Smeltlijm verliest zijn verbindingskracht wanneer hij afkoelt. Wil je grotere oppervlakken lijmen met deze veelgebruikte lijmsoort, dan kun je hem vloeibaar houden met hete lucht.
- Lijm verwijderen. Ook voor het omgekeerde komt een heteluchtpistool van pas. Alle mogelijke lijmverbindingen kunnen met hete lucht worden losgemaakt. Denk bijvoorbeeld aan vloerbedekking, decoratiefolie of fineerranden. Monteer het haaks mondstuk voor een brede spreiding van de luchtstroom.
- Van alles en nog wat buigen. PVC buizen, koperen leidingen, hout… uiteenlopende materialen laten zich in de gewenste vorm buigen bij verhitting. Gebruik het reflectormondstuk om het werkstuk rondom gelijkmatig te verhitten. Tip: maak hout eerst dóór en dóór nat voordat je er het heteluchtpistool op zet.
- Soldeerverbindingen losmaken. Gesoldeerde koperen buizen kun je op 600°C losmaken. Gebruik het reduceermondstuk voor een geconcentreerde hittestraal. Voor het losmaken van elektronische componenten op printplaten, kun je beter niet hoger gaan dan 400°C, omdat hogere temperaturen funest zijn voor halfgeleider.
- Vijverfolie lassen. Gebruik het haaks mondstuk om de overlappende banen folie te verwarmen en druk ze vast met een aandrukrol.
- Barbecue aansteken. Ook dit klusje is zo gepiept met een heteluchtpistool. Geldt trouwens ook voor de openhaard. En nog over de barbecue: die aangekoekte resten op het rooster veeg je er moeiteloos af nadat je er even het heteluchtpistool op hebt gezet.
- Koelkast ontdooien. Nog een originele toepassing van hete lucht. Doe dit wel op een lage temperatuurstand om het kunststof materiaal van de binnenbekleding niet te vervormen.
- Onkruid verwijderen. Dat lastig weg te krijgen onkruid tussen de terrastegels heeft geen schijn van kans tegen een geconcentreerde behandeling uit het reduceermondstuk van een heteluchtpistool.
- Schoonmaken. Verf- en lijm op je gereedschap, stickerresten, vuile kachelruitjes… allerlei hardnekkige verontreinigingen laten zich eenvoudig verwijderen na verhitting.
- Desinfecteren. Bij 500°C leggen de meeste ziektekiemen en bacteriën het loodje. Je kunt een heteluchtpistool bijvoorbeeld inzetten voor het milieuvriendelijk desinfecteren van potgrond, hondenhokken of volières.
- Startproblemen verhelpen. Gazonmaaiers en kettingzagen bijvoorbeeld, willen soms slecht starten als je ze lang niet hebt gebruikt. Een klein beetje opwarmen met het heteluchtpistool op lage temperatuurstand wil wel eens helpen.
Veilig werken met een heteluchtpistool
De luchtstroom uit een heteluchtpistool is heet genoeg om brand te veroorzaken, dus pas vooral goed op wanneer je werkt met, of in de buurt van, makkelijk ontvlambare materialen. Raak koperen leidingen nooit met blote handen aan wanneer je ze met een heteluchtpistool bewerkt, ze worden echt razendsnel heet. Dat geldt trouwens voor de meeste metalen. Als je werkhandschoenen gebruikt, dan liever een goede kwaliteit leren handschoenen in plaats van kunststof. En je had natuurlijk al begrepen dat je het geen briljant idee is om je heteluchtpistool als haardroger te gebruiken.