Veilig onkruid wegbranden
Ga je het onkruid in je tuin met een onkruidbrander te lijf, pas dan op dat je met het onkruid niet je hele huis wegbrandt. De brandweer heeft met meerdere woningbranden te maken gehad die zijn ontstaan door onkruidbranders.
Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)
Houd afstand van je woning
Je hoeft de vlam maar kort op het onkruid te houden
Enkele seconden verhitten van het onkruid is genoeg. Je hoeft de plantjes niet tot de grond toe weg te branden. Met een onkruidbrander verhit je het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaal je na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal.
Controleer na het branden of niks aan het smoren is
Loop nadat je klaar bent met het stukje wegbranden, een rondje om te kijken of je niks ziet roken. Ook kun je het vaak al een beetje ruiken als iets toch aan het branden is. Houd daarom altijd water in de buurt als je aan de slag gaat met een onkruidbrander. De gasfles die je gebruikt dient tevens op veilige afstand van de brander te staan. Vandaar dat de branders ook een lange slang hebben.
Kortom, als je bovenstaande nauw neemt, kun je veilig onkruid wegbranden. En is je tuin helemaal onkruid vrij voor de mooie zomerdagen.