Wanneer heb je een aanhanger rijbewijs nodig?

Bij het huren van een aanhanger, ontstaat vaak de vraag wanneer je een aanhanger rijbewijs nodig hebt. Óf je een rijbewijs nodig hebt en welk rijbewijs, leggen wij je op deze pagina graag uit.

Robin Nagtegaal - Vestigingsmanager GECO Verhuur Wijk bij Duurstede

Door: Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Ik vertel je graag welk rijbewijs jij nodig hebt voor je aanhanger”

Wanneer aanhanger rijbewijs?

Rijbewijs BE is het aanhanger rijbewijs in Nederland. Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750 kg.

Belangrijk is dus dat je niet voor elke aanhanger persé een rijbewijs BE nodig hebt. Je hebt rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter je auto of bus. 

Eisen voor een aanhanger rijbewijs

Voor het behalen van je rijbewijs BE is een theoriecertificaat niet verplicht. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B. Dit toont aan dat je in staat bent om een auto te besturen. Als je een aanhanger rijbewijs wilt behalen, dan dien je te voldoen aan de volgende eisen:

  • Minimum leeftijd van 18 jaar
  • In het bezit zijn van een rijbewijs B
  • Een praktijkexamen afleggen voor het rijden met aanhanger

Welke aanhanger mag je rijden met een rijbewijs B?

Welke aanhangers mag je met een rijbewijs B besturen? Dit zijn bij ons de volgende aanhangers:

Het is goed om te weten dat je met een rijbewijs B een aanhanger mag besturen, onder bepaalde voorwaarden. Zo mag het leeggewicht plus het laadvermogen van de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kilo uitkomen. Je mag een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) of een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen. 

Conclusie

De conclusie op de vraag is dus: komt het leeggewicht en het laadvermogen boven de 3500 kilo uit? Dan heb je een rijbewijs BE nodig. Met dit rijbewijs mag alle andere aanhangers bij ons huren en vervoeren.