Veilig kettingzaag gebruiken

Adviezen voor het gebruik van een kettingzaag houden zich vooral met veiligheid bezig. De kettingzaag is een van de gevaarlijkste gereedschappen om mee te werken, en het is belangrijk om een paar goede voorzorgen te nemen.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Zet je eigen en andermans veiligheid voorop. Wij helpen je met het veilig gebruiken van een kettingzaag.”

Waarvoor huur je een kettingzaag?

Een kettingzaag is het aangewezen gereedschap voor allerlei zaagwerk in de tuin. Zoals het zagen van bomen, takken en brandhout. Gebruik je de kettingzaag vooral voor het op maat zagen van haardhout, dan is een elektrische kettingzaag of kettingzaag op accu aan te raden. Deze heeft voordelen of lagere huurprijs, lichter in gewicht, minder geluid en uitstoot. Zaag je ook bomen en takken, dan biedt een benzine kettingzaag meer bewegingsvrijheid dan kettingzaag op snoer. Dit type heeft ook een krachtiger motor. 

Bescherm jezelf bij gebruik van kettingzaag

Als je met een kettingzaag aan de slag gaat, is het verstandig om veiligheidskleding te gebruiken. Die voor dit doel gemaakt is, zoals speciale kettingzaag broeken en laarzen. Maar in ieder geval draag je bij het zagen onderstaande te gebruiken:

  • Veiligheidsbril
  • Gehoorbescherming
  • Werkhandschoenen
  • Veiligheidsschoenen met stalen neus

Tips voor het gebruik van kettingzaag

  • Zaag altijd op volle kracht om terugslag te voorkomen.
  • Houd de kettingzaag met beide handen vast op voldoende afstand van je lichaam.
  • Houd mensen en dieren uit de buurt.
  • Gebruik een elektrische kettingzaag niet als het regent.

Bomen snoeien en zagen met een kettingzaag

Wanneer je een boom wilt omzagen, maak je eerst een horizontale keep aan de kant waarnaar de boom moet vallen. Vervolgens zaag je een schuine keep hier boven, zodat een wigvormige opening ontstaat. Nu kun je de stam vanaf de andere kant doorzagen, iets boven de onderste zaagsnede van de keep. Let erop dat de zaag niet gaat wringen of vast komt te zitten. Wanneer de zaagsnede dichtgedrukt dreigt te worden, kun je een spie gebruiken.
Zaag dikke takken niet in één keer af. Maak eerst een zaagsnede in de onderkant van de tak op enige afstand van de stam, en zaag hem vervolgens van de bovenkant door. Zaag dan het overblijbvende stuk van de tak af.
Werk met een kettingzaag nooit boven je hoofd. Voor zaagwerk op hoogte zijn er speciale hoogsnoeiers.

Brandhout zagen met kettingzaag

  • Gebruik een zaagbok om stammetjes op lengte te zagen.
  • Zorg dat het af te zagen stuk vrij kan vallen, zodat de zaag niet klem kan komen te zitten.