Hoeveel bouwhekken nodig voor jouw klus?

Heb je nou 10 aantal bouwhekken nodig? Of moet je wel 100 bouwhekken huren? Hoeveel bouwhekken je ook nodig hebt, wij bij GECO Verhuur kunnen jou voorzien van alle bouwhekken. Maar om je op weg te helpen waardoor je zelf het juiste aantal kan inschatten, is het volgende artikel gemaakt.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Het aantal bouwhekken kan enorm variëren per klus. In dit artikel geven wij je tips bij het bepalen van hoeveel bouwhekken je nodig hebt.”

Hoe breed is 1 bouwhek?

Begin allereerst met de afmeting van 1 bouwhek. Die is 350 centimeter breed.

Met het juiste hekwerk baken je de bouwplaats af en voorkom je dat onbevoegde personen toegang hebben tot de bouwplaats. Bijna alle bouwhekken hebben een werkbreedte van 3,5 meter breed en 2 meter hoog en worden gebruikt om de grootste lengtes van een bouwplaats af te schermen.

Kijk naar de omtrek van jouw klus

De afmeting van jouw klus is vanzelfsprekend het belangrijkste punt waar je rekening mee houdt bij het bepalen van het aantal bouwhekken die je nodig hebt. Standaard bouwhekken hebben een afmeting van 3,5 meter breed. Met dit type hek scherm je het grootste gedeelte van de bouwplaats af.

Een bouwplaats is echter nooit perfect te delen door 3,5 meter. Wanneer je bouwhekken gaat plaatsen is het dus verstandig om extra hekken te nemen. Daarnaast is in veel gevallen ook extra hekwerk nodig op de bouwplaats zelf. Bijvoorbeeld om een los compartiment af te schermen, of bewegende delen zoals aan kraan. Je kan een marge aanhouden van ca. 10%. Bij belangrijke grotere klussen kun je een grotere marge aanhouden, voor het geval wat kwijt raakt of stuk gaat. 

Locatie van de klus heeft invloed op aantal hekken

Naast de afmeting van de bouwplaats en de bouwhekken speelt de locatie van de klus een grote rol. In binnenstedelijke gebieden heb je bijvoorbeeld te maken met kleinere oppervlaktes die afgeschermd moeten worden. Daarbij is er ook veel meer sprake van omstanders of verkeer. 

Op locaties waar privacy wordt gewaardeerd, zijn bouwhekken met doek aan te raden. Ook zijn deze bouwhekken aanbevolen bij verkeerssituaties waar gebouwd wordt. Bouwen leidt namelijk erg af en je wil niet dat het verkeer wordt gehinderd of afgeleid raakt. Dit bevordert de verkeersdoorstroming omdat het verkeer niet wordt afgeleid van de werkzaamheden op de bouwplaats. Daarbij verhoogt het ook de beveiliging van de bouwplaats omdat waardevolle materialen aan het zicht worden onttrokken. Werknemers kunnen ongestoord werken en ervaren geen hinder van bijvoorbeeld koplampen.

Let op de complete bouwplaatsinrichting

Het is belangrijk om niet alleen naar de omtrek en de locatie van de bouwplaats te kijken. De inrichting van de bouwplaats is tevens bepalend in het type hek en de hoeveelheid hekken die je nodig hebt. Is er sprake van een binnen- en buitenring? Hoe is toegang voor personeel en voertuigen geregeld? Waar is extra beveiliging nodig? Dit bepaalt namelijk niet alleen hoeveel hekken er nodig zijn maar ook het type hek en toebehoren. Dranghekken zijn bijvoorbeeld ideaal voor de geleiding van voetgangers. Tot slot is het altijd aan te raden om bouwhekken op transportbok te huren. De vijf redenen voor bouwhekken op transportbok lees je hier.