Hoe voegen verwijderen?

Brokkelen de voegen van jouw gevel af? Zijn ze niet meer proper te krijgen? Dan doe je er goed aan ze te vervangen door nieuwe voegen. Niet alleen om esthetische redenen, maar ook om de gevelconstructie te beschermen. Voor je nieuwe voegen kan plaatsen, moet je de oude natuurlijk eerst verwijderen. Oude voegen verwijderen kan door middel van voeghakhamer, voegenzaag of voegenslijper. Lees hier alles over de mogelijkheden en aandachtspunten.

Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Wij houden van goed onderhoud! Daarom helpen wij je op weg om je uit te leggen hoe je voegen kunt verwijderen.”

Waarom voegen verwijderen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om de voegen van jouw gevel te verwijderen:

Je wil de gevel volledig renoveren.

 • De voegen zijn beschadigd: ze vertonen scheuren, barsten of brokkelen af.
 • De voegen zijn vuil en niet meer schoon te krijgen.

De voegen in deze gevallen verwijderen en vervangen door nieuwe is om 2 redenen van belang

 1. De look van je gevel
  Samen met het metselwerk bepalen de voegen de look van jouw gevel. Je hebt er dus alle baat bij dat ze er mooi uitzien. Verwijder je de oude, vuile voegen en vervang ze door nieuwe. Dan ziet je gevel er weer als nieuw uit.
 2. De kwaliteit van de gevelconstructie
  Dit is misschien wel belangrijker dan de look van je gevel. Beschadigde voegen lijken op het eerste zicht niet ernstig, maar kunnen wel heel wat schade aan de gevel toebrengen. Door barsten en scheurtjes in de voegen kan vocht makkelijker in de gevel dringen en daar vochtproblemen veroorzaken, met alle gevolgen van dien.

Het stopt natuurlijk niet bij het verwijderen van de oude, vuile of beschadigde voegen. Er moet ook nieuw voegwerk in de plaats komen. Het is ook aangeraden om de voegwerken te combineren met een gevelreiniging. 

Hoe oude voegen verwijderen?

Oude voegen verwijderen kan op 2 manieren. Via uithakken of uitslijpen.

 1. Voegen uithakken
  Voegen uithakken kan handmatig met een beitel en een hamer of met een voeghakhamer. Door de hakkende beweging komt het voegwerk los en brokkelt het stukje voor stukje af. De voegen worden zo diep mogelijk uitgehakt. Zo ontstaat een stabiele ondergrond voor nieuw voegwerk. De horizontale voegen eerst uithakken is het meest effectief. De verticale voegen vallen er dan makkelijker uit.
 2. Voegen uitslijpen
  De voegen uitslijpen gaat een stuk sneller dan wanneer je ze uithakt. Je kunt voegen uitslijpen met een voegenslijpmachine. Deze methode is uiterst geschikt voor harde en smalle voegen. Het uitslijpen gebeurt met een voegenslijper aangepast aan de dikte van de voeg. Dankzij de voegenslijper is het ook makkelijker om een rechte lijn aan te houden. Let op. Bij het uitslijpen van voegen komt er heel wat stof vrij. Het is daarom aangeraden om een stofzuiger aan de slijper te bevestigen die het stof opvangt.

Wat is de beste manier om voegen te verwijderen?

Allebei de manieren hebben voor- en nadelen.

Voegen uitslijpen verloopt sneller en preciezer dan uithakken. De nadelen? Het is iets wat duurder dan uithakken en geeft heel wat stof. Voegen uithakken verloopt trager, maar is wel goedkoper en veroorzaakt minder stof.

De kans op schade is bij beide methodes aanwezig. Het uithakken van voegen kan minder gedetailleerd uitgevoerd worden waardoor gevelstenen snel geraakt zijn. Bij uitslijpen heb je dan weer een vaste hand nodig om te voorkomen dat je de gevelstenen raakt. Maar toch zijn beide manier prima te doen voor een klusser.