Graven in de grond: waar moet je op letten?

Ben je van plan om de volgende zomer van een zwembad in eigen tuin te genieten? Of wil je een vijver plaatsen om de uitstraling van de tuin te versterken? Of misschien wel een groot tuinhuis plaatsen? Dan komt hier waarschijnlijk machinaal graafwerk aan te pas. Misschien kun je zelfs wel een graafmachine gebruiken. Maar weet je ook waar je dan op moet letten? In dit artikel zetten we een aantal tips voor jou op een rijtje.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Klussers vragen vaak waar zij op moeten letten bij het graven in de grond. Wij geven je tips waarbij je op kunt letten.”

Bereid je goed voor en maak een Klic-melding

Wist je dat je voordat je machinaal in eigen tuin gaat graven allereerst een Klic-melding moet maken? Deze melding is wettelijk verplicht. Het indienen van een Klic-melding is zowel voor bedrijven als particulieren verplicht. Maar waar dient deze melding eigenlijk voor?

Je kunt vooraf nooit zeker weten welke leidingen er in de grond van jouw tuin verborgen liggen. Je zal zeker niet de eerste zijn die tijdens het graven enorme schade aan leidingen berokkent. Om dit te voorkomen is de Klic-melding verplicht gesteld. Na het doen van deze melding, ontvang jij alle informatie over de leidingen in de grond en weet de gemeente ook precies waar jij aan het graven bent. Nadat je de melding hebt gemaakt, heb je voldaan aan je wettelijke plicht en kan je met een gerust hart beginnen.

Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.

Graafmachine huren en / of hovenier inschakelen

Wil je machinaal graven in eigen tuin? Dan is het natuurlijk wel belangrijk om over de juiste apparatuur te beschikken. Huur hiervoor een graafmachine. Wij hebben kleine graafmachines zoals de mini graver. Maar ook grotere graafmachines voor de flinke klussen. De aanschaf van een graafmachine is vaak erg duur en weegt niet op tegen je klus. Daarom is het huren een verstandige keuze.

Verder kun je een hovenier inschakelen. Een hovenier helpt niet alleen bij het maken van een realistisch tuinontwerp. Zo weet je zeker dat jouw droomtuin naar wens zal zijn. Bovendien kan een hovenier ook nog het periodieke onderhoud van de tuin verzorgen. Zo heb je hier verder geen omkijken meer naar!

Let op de kleintjes: stel een budget vast

Natuurlijk hangt er aan iedere klus een prijskaartje. Door een graafmachine te huren, bespaar je ook veel op deze prijs. Maar toch als je een flinke make-over wilt doen, betekent dit doorgaans dat je even in de buidel moet tasten. Daarom is het belangrijk om vooraf alvast een budget vast te stellen. Zo weet je precies wat je mag uitgeven en voorkom je vervelende financiële verrassingen aan het einde van de maand.