Hoe tapijt reinigen?

Heb je mooi tapijt in huis? Dan wil je dit natuurlijk ook graag mooi houden. Helaas is tapijt iets minder makkelijk in onderhoud dan bijvoorbeeld laminaat of vinyl. Door regelmatig te stofzuigen, verwijder je slechts een gedeelte van alle stof. Maar hoe moet je tapijt dan reinigen? We begrijpen dat je liever geen geld spendeert aan een (dure) schoonmaakservice. Daarom hebben we handige doe-het-zelf tips verzameld!

Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Je houdt je tapijt schoon door het zo nu en dan te reinigen. Wij helpen je graag met tips.”

Vlekken op het tapijt

Heb je vlekken in het tapijt? Bevochtig het tapijt met een ruime hoeveelheid lauw water, bij voorkeur direct na het ontstaan van de vlekken. Dep de vlekken voorzichtig op met een droge, schone doek. Werkt lauw water niet? Schaf dan tapijtshampoo aan en huur een tapijtreiniger.

Hele tapijt reinigen

Wil je graag het hele tapijt eens goed schoonmaken? Huur dan een stoomreiniger of tapijtreiniger. Vul het apparaat met een goede tapijtreiniger en stoom het tapijt in rechte banen. Deze kun je direct aanschaffen bij het huren van een tapijtreiniger. Stofzuig het tapijt grondig alvorens het stomen.

Tip voor het reinigen: neem de tijd

Schoonmaakmiddelen moeten enige tijd intrekken, dus zorg ervoor dat niemand op het tapijt loopt tot het tapijt weer schoon én droog is.

Welke middelen kan je gebruiken voor het reinigen van het tapijt?

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken voor het reinigen van je tapijt. Echter adviseren wij áltijd om onze tapijtreiniger pro tabletten te gebruiken.

Bakpoeder
Vlekken in het tapijt? Bestrooi de vlekken zo snel mogelijk met bakpoeder en giet hier een beetje water overheen. Laat het enkele uren intrekken en dep het bakpoeder daarna op. Is de vlek minder geworden, maar nog niet helemaal weg? Herhaal dan dit proces.

Witte natuurazijn
Meng witte natuurazijn met een ruime hoeveelheid water (verhouding 1:10). Bevochtig een schone spons of schone doek met het mengsel en dep het tapijt schoon. Probeer eventueel voorzichtig of je zacht kunt wrijven om het proces te versnellen.

Zuiveringszout
Zuiveringszout helpt bij vlekken én nare geurtjes. Het beste is om het zout een hele nacht te laten intrekken. Bestrooi voordat je naar bed gaat het hele tapijt en zorg ervoor dat er niemand over het tapijt kan lopen (ook de huisdieren niet). Stofzuig de volgende ochtend het hele tapijt grondig.

Tapijtreiniger
Bij ons vind je speciale tapijtreinigers. Deze zijn vaak iets duurder dan de middelen die je zelf in huis hebt. Maar ze werken over wel sneller met een duurzamer resultaat.

Tapijt stinkt: wat nu?

Het kan voorkomen dat je tapijt een nare geur heeft. Bijvoorbeeld door huisdieren, vocht of sigarettenrook. Hoe zorg je ervoor dat het tapijt niet meer stinkt?

Zuiveringszout
Bestrooi het hele tapijt met vers zuiveringszout. Wrijf het zout voorzichtig in het tapijt met een schone, zachte doek. Laat het geheel 24 uur intrekken en zorg ervoor dat er gedurende deze tijd niemand over het tapijt kan lopen. Dit geldt ook voor de huisdieren. Stofzuig het tapijt hierna grondig.

Is de vieze geur in het tapijt erg sterk? Behandel dan het tapijt van tevoren met azijn. Maak een mengsel van 50% water en 50% witte azijn. Maak hier je hele tapijt mee schoon met een schone spons of doek. Laat het geheel drogen en behandel het tapijt daarna met het zuiveringszout.

Stomen
Werken bovenstaande tips niet? Huur dan een stoomapparaat en vul deze met een speciale tapijtreiniger. Loop niet over het tapijt tot het hele tapijt weer droog is.