Hoe bekleding reinigen?

Tijdens het gebruik van je auto, kan je auto aan de binnenkant vies worden. Vaak wordt de bekleding een beetje smoezelig. Het kan zijn dat er wat vlekken zijn ontstaan doordat je bijvoorbeeld per ongeluk een keer in al je haast wat koffie gemorst hebt. Of je hebt een tweedehandsauto gekocht en de auto ruikt niet fris. Er is bijvoorbeeld in de auto gerookt of de vorige eigenaren vervoerden hun hond in de auto en de bekleding stinkt. Misschien wil je je auto verkopen en moet hij er weer als nieuw uitzien.

Door een bekledingreiniger te huren, zorg je ervoor dat je je bekleding kunt reinigen. In dit artikel geven we je nog extra tips.

Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Om de zoveel tijd wil je je bekleding reinigen. Wij geven je handvatten om je bekleding te reinigen.”

Kan ik zelf autobekleding reinigen?

Je kan prima zelf de bekleding van je auto schoonmaken. Je moet hier wel wat tijd en energie in steken. Maar het is vaak stukken goedkoper dan je autobekleding laten reinigen door een professioneel bedrijf. Je kan je auto interieur reinigen door gebruik te maken van middeltjes die je zelf in je keukenkastje hebt staan (de wel bekende huis-tuin-en-keuken-middeltjes), door gebruik te maken van middelen die speciaal gemaakt zijn om je autobekleding schoon te maken en/of door een apparaat zoals een stoomreiniger te huren. Voor lichte vervuiling kun je meestal wel af met middeltjes die je vaak al in je keukenkastje hebt staan. Mocht je veel vieze, grote vlekken en erge stank in je auto hebben, dan heb je vaak wat zwaarder geschut nodig. 

Speciale auto interieur reiniger

Voor het zelf reinigen van je autobekleding zijn er verschillende soorten middelen op de markt die je daarbij kunnen helpen. Sommige in de vorm van een spray, sommige in de vorm van een heel apparaat. Zo heb je van verschillende auto bekleding reinigers. Vaak moet je dan het oppervlak dat je wilt schoonmaken inspuiten met de spray (eventueel even laten inwerken) en met een vuil-opnemende doek afnemen. Bij erge vlekken kun je het met een borsteltje inwrijven. Veel officiële schoonmaakmiddelen voor het reinigen van je auto interieur, bevatten vuilafstotende stof die achterblijft na het schoonmaken. Deze vuilafstotende stof voorkomt ervoor dat vlekken in je bekleding trekken. Uiteraard slijt deze vuilafstotende stof wel en zal je daarom periodiek deze vuilafstotende stof weer aan te brengen.

Tips om vieze vlekken in je autobekleding te verwijderen

Er zijn veel verschillende huis-tuin-en-keuken-middeltjes waarmee je je auto en auto interieur kan schoonmaken. Veel middeltjes heb je waarschijnlijk al in je keukenkastje staan, sommige kun je gemakkelijk bij de supermarkt kopen. Enkele voorbeelden van hoe je de middeltjes uit je keukenkastje kunt gebruiken om je auto schoon te maken:
 
  • De harde delen, zoals je dashboard kun je met een warm sopje van water en allesreiniger schoonmaken. Met een schone doek poets je vlekken en stof makkelijk weg.
  • Een zelfgemaakt reinigingsmiddel voor autobekleding kun je makkelijk maken met zeep, borax en water. Hiervoor meng je 6 eetlepels zeeprasp, 2 eetlepels borax en 2 kopjes kokend water in een emmer. Voor een lekkere geur van je mengsel kun je nog wat druppels essentiële olie toevoegen. Laat het afkoelen en klop het daarna met een garde tot een schuimend geheel. Met een zachte borstel breng je het schuim op de bekleding. Met warm water en een schone doek spoel je het er weer af.
  • Voor het verwijderen van inktvlekken kun je hairspray gebruiken. Als alternatief voor hairspray kun je ook een mengsel van water en alcohol gebruiken. Je spuit het op de inktvlek en daarna dep je het schoon met een schone, vochtige doek.
  • Olie- en vetvlekken, zoals vlekken van eten of lippenstift, kun je schoonmaken door verfverdunner te gebruiken. Je mengt een gelijk deel water en verfverdunner met elkaar. Met een schoon doekje, dat je in het mengsel gedompeld hebt, maak je de vlek schoon.
  • Koffievlekken verdun je eerst met koud water, het liefst zo snel mogelijk na het morsen. Breng daarna een beetje glasreiniger aan en laat het ongeveer 5 minuten in de vlek trekken. Met een stukje keukenpapier dep je daarna de vlek eruit.
  • Wanneer je je vloermatten van rubber of vinyl hebt uitgeklopt en gezogen (en ze dus schoon zijn), kun je met schoensmeer de vloermatten weer glans geven. Dit zorgt er ook voor dat je een volgende keer je automatten makkelijker kunt schoonmaken.
  • Met een oude tandenborstel kun je makkelijk kleine hoekjes en naden in je auto schoonmaken.
  • Wanneer iemand in je auto heeft overgegeven, is dat erg smerig en het is daarom ook belangrijk dat je het zo snel mogelijk schoonmaakt. Als eerste haal je zoveel mogelijk weg met keukenpapier en een natte doek. Met warm water en milde zeep boen je vervolgens de plek schoon. Meng soda en water en poets hiermee de vlek uit de bekleding. De soda helpt ook de geur van het braaksel te neutraliseren.
  • Met een mengsel van water en baking soda kun je de stoffering van vinyl schoonmaken. Na het poetsen met dit mengsel, spoel je de bekleding met warm water en een natte doek schoon.
  • Bloedvlekken kun je het beste schoonmaken met koud water. Warm water zal ervoor zorgen dat het bloed alleen maar verder in de bekleding trekt.