Hoe gebruik je een kanaallift?

Een kanaallift wordt veel gehuurd bij ons. Des te belangrijker is het dat je er veilig mee omgaat. Daarom leggen wij je op deze pagina graag uit hoe je veilig een kanaallift kunt gebruiken. Je kunt de kanaallift ook herkennen aan de naam montagelift.

Robin Nagtegaal - Vestigingsmanager GECO Verhuur Wijk bij Duurstede

Door: Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Ik leg je graag uit hoe een kanaallift werkt. Zodat je er veilig mee overweg kan.”

Handbediende kanaallift

De kanaalliften of montageliften zoals de 300 kg kanaallift, is een verrijdbaar hefgereedschap. Welke in de vrije ruimte te gebruiken is. De kanaallift dient opgesteld te worden op een vlakke ondergrond welke vrij is van obstakels. De maximale toelaatbare belasting per model staat aangegeven per montagelift.

Transport van de kanaallift

De lift kan gemakkelijk vervoerd worden in een bestelbus, op een vrachtwagen of in een aanhangwagen. Zowel in een staande of liggende positie. Indien je de lift liggend vervoert, dien je de mastborging te bevestigen. Dit zorgt ervoor dat de mast niet gaat schuiven tijdens het transport. Ook hoor je de kabel licht aan te spannen zodat de mast niet kan bewegen.

Kanaallift opstellen

Als je de kanaallift wilt gaan opstellen, neem je allereerst de borgbouten weg. Zodat je de voorbenen van de lift kan uitklappen naar voren. Hierdoor heb je ook extra wielen waarmee je de lift, als deze met de wielen op de grond staat, kunt verplaatsen. 

Mocht je de kanaallift uit een aanhanger of bus willen kantelen? Rol de lift dan voorzichtig naar de rand van de aanhanger. Zorg dat de lift rust op de wielen en de zijkant, waardoor als je de lift kantelt, je deze gelijk op de vloer hebt. De lift is te zwaar om in je eentje te tillen. Maar door deze techniek te gebruiken, zorg je er voor dat je niet hoeft te tillen.

Kanaallift gebruiken

Als de lift veilig op een gelijke ondergrond staat, kun je de mastborging ontgrendelen. Dit doe je door de vork weg te draaien zodat deze niet meer in de baan van het achterste element staat. 

Na het vervoer is de lift helemaal ingeklapt waardoor je de vorken eenvoudig om een lage hoogte in de lift kunt plaatsen. Je kunt de lastvork plaatsen in de positie door middel van de bevestigingsbout.

De montagelift dient gebruikt te worden op voldoende draagkrachtige en vlakke ondergronden. Waarbij alle vier de zwenkwielen draagkracht moeten hebben. Tijdens het heffen moet je ook de vier zwenkwielen blokkeren middels de rem.

Belangrijk is om de lift nooit hoger te belasten dan is toegestaan. Hiermee voorkom je onveilige situatie voor jezelf en anderen. 

Veiligheidstips voor het gebruik

Ten slotte willen we je nog graag een aantal tips meegeven. Deze veiligheidsvoorschriften dienen in acht geworden te nemen bij het gebruik van de kanaallift.

  • Je mag de lift nooit zwaarder belasten dan staat aangegeven
  • Gebruik de lift nooit voor personenvervoer
  • Laat nooit iemand onder de lift staat
  • Plaats geen ladder of andere elementen tegen de lift
  • Verplaats de lift niet met een last
  • Kijk uit voor obstakels recht boven de lift. Zoals leidingen, spandraden of balkons.
  • Houdt afstand van open leidingen
  • Laat de lift nooit met een hoogstaande last onbeheerd achter
  • Draag PBM’s, zoals een veiligheidshelm.En zet de omgeving indien nodig af met pionnen