Hoe aanhanger loskoppelen?

Onze aanhangwagens zijn gespecificeerd op de verhuur en zijn daarom gemakkelijk in gebruik. Iedereen kan een aanhanger van GECO aankoppelen of loskoppelen. In deze duidelijke instructie tekst wordt het loskoppelen stapsgewijs uitgelegd.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Niemand wil glijden en glibberen op de weg. Zeker niet met een aanhanger. Maar of je winterbanden daarvoor nodig hebt? In dit artikel leggen wij je het uit.”

Stappenplan aanhanger loskoppelen

Volg de volgende stappen voor het loskoppelen van jouw aanhangwagen.

  • De eerste stap is het ontgrendelen van de koppeling. Vind de hendel van de koppeling die aan het palletje zit.
  • Zodra je dat palletje in trekt ontgrendel je de koppeling.
  • Trek vervolgens het handvat samen met het palletje omhoog
  • Hierdoor ontkoppelt de koppeling
  • Nu kun je de aanhangwagen van de trekhaak loskoppelen (of hem juist op de trekhaak bevestigen).
  • Het loskoppelen wil je natuurlijk nooit ongewenst doen, daarom is de vergrendeling met het palletje een wettelijke eis

De belangrijkste tip die wij je graag meegeven, is dat je de aanhanger niet te zwaar moet laden en het gewicht gelijk verdeeld. Dus zeker bij het ontkoppelen dat de  lading niet ver aan de achterkant van de aanhangwagen bevindt. Wanneer je bijvoorbeeld een zware bank achterop de aanhanger hebt staan. Als je vervolgens de aanhanger loskoppelt, heb je kans dat de aanhangwagen kiepert met bank en al.

Verschillende soorten aanhanger koppelingen loskoppelen

Je hebt in de basis twee verschillende soorten koppelingen.

  • Geremde koppeling
  • Niet-geremde koppeling

De werking van iedere koppeling is hetzelfde, maar toch zijn er kleine detail verschillen.

Geremde koppelingen zijn vaak zwaarder uitgevoerde koppelingen. Vaak ook van gietijzer. Ook de vergrendeling is vaak zwaarder uitgevoerd. Maar de werking hiervan is identiek aan ongeremde koppelingen. Controleer altijd goed de koppeling indicator. Indien deze aanwezig is, of deze aangekoppeld op de groene stand staat. Dat bekent dat hij niet ontgrendeld is en correct aan de auto zit. Met het loskoppelen van de aanhangwagen moet je altijd goed controleren of je de koppeling ontgrendeld wanneer je het neuswiel omhoog draait. Vergeet je dat namelijk dan zal de achterzijde van de auto ook omhoog gaan. Een duidelijk teken dat je de koppeling niet juist ontgrendeld heeft. Je moet dan eerst het neuswiel weer omlaag draaien zodat de koppeling niet onder druk staat, vervolgens eerst goed ontgrendelen.

Een stabilisatorkoppeling heeft vaak een extra handeling nodig om te ontkoppelen. Normaliter is zit er op dergelijke koppelingen een grote hendel die je omhoog moet trekken om de frictiecups van de kogel af te halen. Na deze handeling werkt de koppeling hetzelfde als een standaard koppeling. Je ontgrendelt de koppeling weer door het palletje aan de hendel in te trekken en vervolgens de hendel omhoog te trekken.

Kortom je hebt nu alle kennis in huis om een aanhanger los te koppelen. Wil je een aanhanger aankoppelen? Lees dan dat artikel.