Hoe koppel je een aanhanger aan?

Als je bij ons een aanhanger komt huren, helpen wij je indien nodig met het aankoppelen van de aanhangwagen. Maar als je bij een klus staat en je wilt de aanhanger loskoppelen, is het fijn om er zeker van te zijn dat je de aanhanger ook weer zelf ook goed kan aankoppelen.

Robin Nagtegaal - Vestigingsmanager GECO Verhuur Wijk bij Duurstede

Door: Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Op deze pagina vertel ik je graag hoe je veilig een aanhanger aankoppelt en afkoppelt.”

Hoe aankoppelen?

Er is een acht stappenplan om er zeker van te zijn dat de aanhanger goed aangekoppeld is. 

 1. Breng de aanhanger naar de auto of rijd de auto richting de aanhanger. Kijk hiervoor goed in je spiegels of achteruitrijcamera. 
 2. Zorg er voor dat de koppeling recht boven de trekhaak staat. Bevestig de koppeling vervolgens correct aan de trekhaak. Dit doe je door de aanhanger te laten zakken zodat het wiel uiteindelijk los van de grond komt. En de koppeling van de aanhanger om de trekhaak komt. Je moet een duidelijke klik horen en het kleine knopje aan de koppeling moet een groen randje krijgen.
 3. Haal de handrem er af en draai vervolgens het neuswiel (dat los van de grond staat) weer tegen de grond. Als de auto vervolgens beweegt en de aanhangwagen schiet niet los en het groene pinnetje steekt er iets uit, dan zit de aanhanger goed vast. 
 4. Draai vervolgens het neuswiel volledig omhoog. Het neuswiel moet niet ietsjes van de grond zijn maar echt strak tegen de as aan. En dat je het neuswiel niet meer verder omhoog kunt draaien. Als je het neuswiel van de aanhanger te laag hebt zitten, kan er bij een heuveltje of drempel het neuswiel tegen de grond slaan en afbreken. 
 5. Bevestig hierna de hulpkoppeling. Dit is een extra beveiliging mocht de aanhanger losraken. Dit touwtje trekt zich dan aan en hierdoor schiet de aanhangwagen op de handrem. De hulpkoppeling bevestig je aan de auto. Een andere hulpkoppeling is een sterke metalen haak.
 6. Sluit de stroomkabel aan. Je hebt verschillende polen bij auto’s variërend van een 7 en 13 polige stekker. Met de juiste verlichtingskabel die je bij GECO Verhuur mee krijgt, zorg je er altijd voor dat de verlichting van de aanhangwagen het doet.
 7. Plaats vervolgens (indien nodig) een eigen kentekenplaat aan de achterkant van de aanhangwagen. Dit doe je door de kentekenplaat tegen de veertje aan de onderkant van de kentekenplaathouder te drukken. Om vervolgens de kentekenplaat gemakkelijk te bevestigen. Zorg er tevens voor dat je een duidelijk te lezen kentekenplaat hebt.
 8. Check nog eens of je alle stappen hebt doorlopen. Dus heb je de handrem er af, neuswiel omhoog gedraaid, stekkers en kabels vast, doet de verlichting het, kentekenplaat bevestigd en zit je aanhanger juist vast? Klaar om te gaan.

Hoe afkoppelen?

Als je je aanhanger hebt aangekoppeld, komt er ook een moment dat je deze moet afkoppelen. Hiervoor kun je de volgende stappen volgen.

 1. Zet je auto op een vlakke ondergrond en op de handrem. Zodat je de aanhanger (met auto) niet kan gaan rollen als deze bijvoorbeeld wat op een helling staat.
 2. Controleer of je de lading van de aanhangwagen evenredig hebt verdeeld. En dus niet alles bijvoorbeeld op de achterkant van de aanhanger waardoor deze eventueel kan gaan kiepen. Als dat gecheckt is, koppel je allereerst de verlichting van de aanhanger af. 
 3. Draai vervolgens het neuswiel van de aanhangwagen omhoog zodat de aanhanger iets onder spanning komt te staan met de trekhaak.
 4. Zo kun je koppeling omhoog drukken waardoor de aanhanger van de trekhaak gaat. Op sommige aanhangwagens zit een knop op de haak van de aanhanger die je moet indrukken om deze te ontgrendelen.
 5. Zet vervolgens de aanhangwagen op de handrem en koppel de rembeveiliging af.
 6. Afhankelijk van je situatie kun je de auto veilig wegrijden of de aanhanger laten wegrollen.
 7. Vergeet je (eigen) kentekenplaat niet en je aanhanger is losgekoppeld.

Kortom je hebt nu alle kennis in huis om een aanhanger aan te koppelen. Wil je een aanhanger loskoppelen? Lees dan dat artikel.