3 manieren voor het verplaatsen van zware stenen

Veiligheid voorop. Zeker als het gaat om je eigen fysieke gesteldheid. Hoe vaak hoor je het wel niet. Na een dagje klussen in de tuin, heb je last van je rug vanwege het sjouwen van zware stenen?

Verleden tijd als je onderstaande drie manieren hanteert. Hierdoor kun je veilig zware stenen of blokken verplaatsen.

Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Denk aan je rug. Je hebt er maar 1. Daarom leggen wij je uit hoe je veilig stenen kunt verplaatsen.”

Gebruik een tegeldonkey

Het mooie van een tegeldonkey is dat je geen zwaar voorwerp zo hoog hoeft te hijsen als dat je met een kruiwagen zou doen. Bovendien kun je met de twee wielen en het lagere zwaartepunt van de dolly de lading veel stabieler vervoeren.

Je kan een tegeldonkey gebruiken voor het verplaatsen van een zwaar wegende betonplaat. Ook voor het transport van grote tegels over gazons zet je een tegeldonkey in. Voor zwaar buitengebruik zoals deze, huur je een dolly met luchtbanden. Ze rollen gemakkelijker over oppervlakken die ruw of zacht zijn (gras). Nog een tip: Loop naar achteren en trek de geladen tegeldonkey verlegkar een heuvel of. Je hebt meer hefboomwerking en een betere controle. En laat het handvat op je dijbeen rusten om het gewicht te ondersteunen wanneer je een snelle pauze moet nemen. Op die manier zal je de dolly niet rechtop hoeven te kantelen en vervolgens de lading weer naar beneden hoeven te kantelen.

Rol de zware stenen

Deze tactiek is al eeuwenoud. De oude Egyptenaren deden het ook al. Zware stenen rollen middels buizen.

Rol zware materialen op een PVC-buis van ongeveer 16 cm. Gebruik deze techniek alleen op relatief vlakke ondergrond. Je zult verbaasd zijn hoe gemakkelijk het is om zware, onhandige voorwerpen te verplaatsen met drie stukken PVC-buis. 

Laatste manier: tillen

Als het echt niet anders kan, kun je soms een stukje stenen moeten tillen. Zorg er daarna wel voor dat je er niet mee hoeft lopen. Dus gebruik dan gelijk een kruiwagen, stenenkruiwagen of vacuümheffer.

Om stenen op een veilige manier te tillen, kun je de volgende stappen doornemen. Til de steen tegen je dijen, knieën gebogen, en pak hem laag vast. Probeer je rug recht te houden door een squathouding aan te nemen. Soms heb je geen andere keuze dan iets zwaars te tillen en te dragen, zoals een steen, een zak beton of een bundel dakspanen. Als dat het geval is, beperk dan de belasting tot een minimum. Laat de steen tegen je bovenbenen rusten. Zodat je niet het volledige gewicht met je armen hoeft op te tillen. Buig je knieën en hou je rug zo recht mogelijk. Werk samen om de last te verlichten.