Hoe werkt een bladblazer?

Vroeg of laat in de herfst is het wel weer raak. Bomen verliezen bladeren en die waaien zo je tuin in. Het terras en gazon zijn vervolgens bedekt onder een lading dorre bladeren.

Wil je een opgeruimde tuin, dan moet je aan de slag. Gelukkig is daar een handige oplossing voor, een bladblazer huren. Het is met een bladblazer niet meer nodig om alle bladeren bij elkaar te harken en vegen, maar je kunt eenvoudig met dit apparaat aan de slag. Lees hier hoe je in jouw tuin een bladblazer gebruikt.

Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Wat moet je met zo’n ding? Je verplaatst er alleen blaadjes mee. In dit artikel leggen wij het nu van een bladblazer uit.”

Waarom bladeren opruimen in de tuin?

De voornaamste reden om bladeren te verzamelen is natuurlijk de uitstraling van je tuin en oprit. Als zich hier veel blad verzamelt, dan geeft dat zeker geen opgeruimde look. Ook kan het slecht zijn voor je gazon en zelfs gevaarlijk worden als bladeren gladheid veroorzaken op je terras.

Bladeren op het gazon

Op je grasmat wil je maar al te graag de bladeren verwijderen. Verzamelt het blad zich hierop, dan komt er te weinig lucht en licht bij het gras. Dit is slecht voor je gazon en kan zorgen voor zwakke plekken en een lelijke viltlaag. Hou tijdens het bladblazen van het gazon de bladblazer zoveel mogelijk horizontaal en voorkom zo beschadiging door te hard in het gras te blazen.

Bladeren op het terras

Liggen er te veel bladeren op de tegels van het terras, dan kan dit zelfs leiden tot een onveilige situatie. Zeker als bladeren nat worden, dan kan dit voor flinke gladheid zorgen. Ook in combinatie met vorst kan dit gevaar opleveren. Voor de veiligheid is het dus zeker aan te raden om bladeren hier te verwijderen.

Hoe werken met een bladblazer?

Bladeren bij elkaar verzamelen met een bladblazer is zeker geen ingewikkelde klus. Met een krachtige bladblazer kost het je zelfs nauwelijks tijd en moeite. Let wel goed op je eigen veiligheid en draag altijd handschoenen, een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Je gebruikt de bladblazer als volgt:

  • Bedenk eerst wat een goede en centrale plaats is om bladeren te verzamelen. Heb je een grote tuin? Bepaal dan meerdere punten waar je blad gaat verzamelen
  • Begin aan de rand bij heggen, schutting en bebouwing en werk naar het midden toe
  • Werk draadloos met een benzine bladblazer en beweeg vrij door je tuin
  • Beweeg de bladblazer van links naar rechts in een u-vorm om de bladeren voor je uit te verplaatsen

Waar laat je het bladafval?

De hoeveelheid bladeren in je tuin kan in de herfst flink oplopen. Zeker als je ze bij elkaar verzamelt met je bladblazer kan dat een enorme stapel vormen. De bladeren kun je natuurlijk in de kliko verzamelen, maar mogelijk heb je hiervoor niet altijd voldoende capaciteit.

Gelukkig zijn er alternatieven. Blaas bijvoorbeeld ook een deel van de bladeren in de borders van je tuin. Het blad vormt een voedselrijke basis voor beplanting én biedt bescherming tegen hevige kou en regenval. Ook kan je het verzamelde blad gebruiken voor een eigen composthoop in je tuin. Zo maak je je eigen voedzame bodem om beplanting van de juiste basis te kunnen voorzien.