Hoe grond frezen? Tips voor het grond frezen

Als de temperaturen stijgen krijgen we massaal zin om te gaan zaaien, maar dan moet de grond natuurlijk wel bewerkbaar zijn. Je kunt de grond helemaal omspitten of de grond frezen. Hiervoor kun je de handige tuinfrees huren

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Wil je je tuin omspitten? Hier helpen wij je op weg om de grond juist te frezen.”

Pas op met onkruid tijdens het frezen

Kijk eerst de grond na op onkruid waarvan je niet wilt dat dat stuk gefreesd wordt. Denk aan paardenbloemen met lange penwortels of onkruid met ondergrondse uitlopers. Als je deze soorten onkruid stuk maalt vermeerder je ze alleen maar. Deze haal je er met de hand uit en gooi je weg. Het onkruid dat er nu nog staat vermaal je gewoon en sterft vanzelf af.

Waarom frezen?

Behalve dat je de grond makkelijk bewerkbaar maakt, hak je ook het overgebleven onkruid stuk en je krijg je een mooi schoon veld. Ook breng je met frezen veel zuurstof in de grond. Je maakt de grond echt mooi rul. Hierdoor wordt zaaien of het poten van sla heel gemakkelijk. De minuscule worteltjes kunnen gemakkelijk de grond in en op zoek naar water en voedingsstoffen. Ideaal voor een gazon zaaien of een moestuin zaaien.

Hoe werkt de grondfrees?

Hoe werkt een grondfrees? De werkeenheid bestaat uit gebogen en gehaakte messen die op een roterende as zijn gemonteerd. Waardoor de knuppels grond worden verwijderd die gelijktijdig of in tegengestelde richtingen kunnen roteren.

Deze messen zijn uitstekend voor het losmaken en egaliseren (na het graven) van grote grondoppervlakken. Met name moeilijke en harde kleigrond. Het is bijvoorbeeld handig in een nieuw aangelegde tuin of voordat u een groot gazon opzet.

Een grondfrees is er van klein tot groot. Er zijn zelfrijdende freesmachines die lopend met de hand bediend worden en een kleinere grondfreesmachine. Je kunt deze tuinfrees verstellen, zo kun je hem op de voor jouw ideale hoogte instellen. 

Een grondfrees of ook wel hakfrees bewerkt de grond oppervlakkig. De grondfrees is bedoeld voor de bestrijding van zaadonkruiden. Bewerking met deze machine heeft bij kruiden met een wortelstok een averechts effect. Uit de afgesneden resten van de wortels groeit steeds weer een nieuwe plant, waardoor wortelonkruiden in versterkte mate zullen terugkeren. Een hakfrees wordt met een benzinemotor aangedreven. Men loopt er achter om de machine te besturen.