5 tips bij het huren van een bosmaaier

Tijdens het voorjaar begint het gras weer sterk te groeien. In deze periode kan het een uitdaging zijn om je gazon verzorgd te houden. De bosmaaiers die je kunt huren, zijn je ideale partner voor het maaien op oneffen terrein of plaatsen waar je met de grasmaaier moeilijk bij kan. De bermmaaier wordt doorgaans gebruikt voor kleinere tuinen. Voor het onderhoud van grotere tuinen of uitgestrekte percelen, kun je de berm- / bosmaaier ook huren.

In dit artikel bespreken we 5 nuttige tips om het maximum te halen uit de bosmaaier.

Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Verzorg je gazon goed! Wij helpen je op weg door tips te geven over het gebruik en het huren van berm- / bosmaaiers.”

1. Basistechniek

Eens je de basistechniek onder de knie heeft, volgt de rest vanzelf. Geef ononderbroken gas en beweeg de maaier dicht tegen de bodem voor een zo goed mogelijk maairesultaat. Houd de maaier voor je en beweeg de machine heen en weer. Indien de motor met de klok mee draait beweegt je de machine van links naar rechts. Als de motor tegen de klok in draait beweeg je de machine van rechts naar links. Zo maak je maximaal gebruik van de rotatie van de messen of maaidraad en zorg je ervoor dat het maaisel precies op het gemaaide oppervlak terechtkomt. De rotatierichting van de motor is afhankelijk van het type machine.

2. Maaitechniek bij hoog gras

Bij hoog gras kan het handig zijn om in twee maaibeurten te werken. Maai eerst de bovenste helft van het gras, door de maaier van links naar rechts te bewegen. Bij de tegenbeweging, van rechts naar links, maai je vervolgens de onderste helft. Herhaal deze methode tot het gras getrimd is tot op de gewenste hoogte.

3. Maaitechniek bij grote oppervlakken en hellingen

Wanneer het grasveld groter is, kan het handig zijn om de volgende technieken te hanteren. Verdeel het te maaien oppervlak in vierkanten en begin aan de buitenkant. Werk daarna van buiten naar binnen, om zo het te maaien oppervlak te verkleinen. Bij hellingen is maaien in stroken de aangewezen werkmethode. Begin onderaan en maai parallel met de helling. Ga terug in de gemaaide baan en herhaal tot je helemaal boven bent. Door in stroken te werken, valt het maaisel altijd precies terug op het gemaaide oppervlak.

4. Maaien rond obstakels

De zone rond bomen, struiken, terras of een hek zijn vaak de moeilijkst te bereiken plaatsen voor de maaier. Om efficiënt rond obstakels te kunnen maaien, is het aangewezen om een maaidraad te gebruiken. Trim zones met dichte plantenbegroeiing steeds vóór je de grasmaaier bovenhaalt. Gebruik steeds een afstandsbeugel om rond een boom te werken en zo de schors te beschermen tegen eventuele beschadiging door de maaidraad.

5. Maaidraad en machine onderhouden

Om de maaidraad flexibel te houden en de levensduur te verlengen, is het belangrijk dat de draad voldoende vocht kan opnemen. Plaats hiervoor de maaidraad minstens 24 uur vooraf in een emmer water. Indien de spoel gedurende een langere periode niet meer gebruikt is, is het aangewezen om de maaidraad (die je bij ons kunt kopen) af te wikkelen van de maaikop en deze gedurende twee dagen te bevochtigen. Bij veelvuldig gebruik van de machine kan het interessant zijn om een maaidraad in reserve te hebben, aangezien deze regelmatig vervangen dient te worden.

Lees ook zeker de veiligheidsvoorschriften van de bosmaaier. Scherpe messen zorgen niet alleen voor een beter maairesultaat, ze voorkomen ook schade doordat de machine beter in balans blijft.

Met deze 5 tips ben je helemaal klaar om je gazon in topconditie te houden met een minimum aan inspanning. Bekijk hoe je de bosmaaier kunt huren.