Het verschil tussen een rolsteiger en kamersteiger

Wanneer je aan een klus gaat beginnen waarvoor je een steiger nodig hebt, is het altijd de vraag welke steiger daarvoor het beste is. Heb je nou een rolsteiger nodig of juist een kamersteiger? En wat is het verschil tussen een rolsteiger en een kamersteiger eigenlijk? Op deze pagina leggen wij je het graag uit.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Ik leg je graag uit wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de rolsteigers en kamersteigers.”

Wanneer een rolsteiger en wanneer een kamersteiger?

Het grootste verschil tussen een rolsteiger en een kamersteiger is waarvoor het steiger gemaakt is. Een rolsteiger is namelijk gemaakt voor buitengebruik en een kamersteiger voor binnengebruik.

Hoewel dat natuurlijk de eerste intentie is, betekent dit niet dat een rolsteiger niet binnen gebruikt kan worden of dat een kamersteiger niet buiten gebruikt kan worden. Mocht je dit graag willen doen, dan moet wel aan alle voorschriften op het gebied van opbouw en veiligheid voldaan worden.

Werkhoogte groter dan 6 meter

Wil je buiten op grote hoogte werken? Dan heb je een rolsteiger nodig. Rolsteigers zijn namelijk speciaal gemaakt om op grote hoogte te werken. Je kunt bij ons rolsteigers huren tot een werkhoogte van wel 14 meter. In vergelijking met een kamersteiger, hebben deze steigers een maximale werkhoogte van 6 meter.

Vanwege het vele buiten gebruik, zijn de rolsteigers voorzien van speciale zwenkwielen met spindel. Hiermee kunnen de wielen in hoogte versteld worden en kan de rolsteiger ook op ongelijke ondergronden worden opgezet. Door deze wielen aan te passen aan de ongelijke ondergrond kan de rolsteiger dan toch recht en geheel waterpas geplaatst worden. Een kamersteiger heeft gewone zwenkwielen, waarmee geen verschil in hoogte gemaakt kan worden. Daardoor is het dus niet mogelijk om met een kamersteiger op grote hoogte te werken.

Verschil in opbouw tussen rolsteiger en kamersteiger

Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillen tussen kamersteigers en rolsteigers. Zo zit er een groot verschil in de opbouw van beide steigers. Een kamersteiger is over het algemeen namelijk sneller opgebouwd dan een rolsteiger.

Dit komt doordat een kamersteiger meer eenvoudige onderdelen heeft en al kant-en-klaar is. Het kamersteiger wordt namelijk ook wel vouwsteiger genoemd. Je vouwt het steiger in enkele secondes uit. Waar dit bij een rolsteiger natuurlijk niet het geval is. Een kamersteiger kan dan ook opgebouwd worden voor 1 persoon, waar een rolsteiger vaak door twee personen opgebouwd moet worden. 

Overeenkomsten tussen een rolsteiger en een kamersteiger

Naast verschillen, zijn er natuurlijk ook overeenkomsten tussen een rolsteiger en een kamersteiger. De belangrijkste overeenkomst is natuurlijk dat beide steigers te huur zijn bij GECO Verhuur. Je kunt zowel voor een kamersteiger of rolsteiger bij ons terecht.

Daarnaast zijn de overeenkomsten dat dezelfde maatvoeringen gehanteerd worden. Dit op het gebied van afstanden tussen de buizen en de afmetingen van andere onderdelen. Echter is het wel altijd de bedoeling om de onderdelen van een kamersteiger, uitsluitend te gebruiken voor het kamersteiger. En dus niet onderling onderdelen gaat uitwisselen.