Hoe werkt een verhuislift?

Hoe werkt nou eigenlijk een verhuislift? Op deze pagina vind je het antwoord waardoor je op een veilige manier een verhuislift kunt huren en gebruiken. Wij leggen je graag stap voor stap uit hoe het werkt.

Robin Nagtegaal - Vestigingsmanager GECO Verhuur Wijk bij Duurstede

Door: Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“We krijgen regelmatig vragen over: verhuizen met een verhuislift. Daarom leggen wij je het hier graag eens uit.”

De werking van een verhuislift

De lift wordt voor de gevel van je woning of gebouw geplaatst. Na het volgen van de instructies is de lift vervolgens klaar om je spullen te transporteren. Het is hierbij van belang dat de verhuislift een solide en vlakke ondergrond heeft, zodat de lift goed kan worden opgesteld.

Je kunt bij GECO Verhuur terecht voor meerdere verhuisliften. Welke lift je nodig hebt, is afhankelijk van de hoogte die je wilt bereiken.

De verhuislift loskoppelen

Een verhuislift is tegelijkertijd ook een aanhanger. Tijdens het vervoer zit de lift namelijk gekoppeld aan je auto of bus. Wat handig is waardoor je deze dus snel en eenvoudig kunt vervoeren.

Om de verhuislift te gaan gebruiken, dien je de verhuislift dus allereerst los te koppelen.

Dit doe je door de verhuislift op een stabiele ondergrond te zetten. De auto op de handrem en vervolgens koppel je de verlichting van de lift af. Daarna draai je het neuswiel naar de grond zodat de trekhaak en koppeling iets onder spanning staan. Vervolgens klik je de hendel omhoog waardoor de verhuislift zich ontkoppelt van de bus of auto. Je kunt de verhuislift zonder veel moeite omhoog draaien door middel van het neuswiel. Zodat deze geheel vrij is van de trekhaak. Vergeet tot slot de rembeveiliging niet nog los te halen. Alvorens je de lift weg laat rollen of de auto wegrijdt.

Verhuislift stempelen

Om er voor te zorgen dat de verhuislift veilig staat, dien je de lift altijd te stempelen. Schuif daarom de vier stempelpoten van de lift uit. Dit doe je door de poten uit te klappen. Om vervolgens de poten uit te draaien middels de haak die gemonteerd zit op elke stempel. Zorg ervoor dat de banden van de grond komen. De band van de verhuislift mag namelijk de grond niet meer raken.

Vervolgens check je aan de hand van de waterpas of de lift juist gestempeld is. Draai voorzichtig aan elke stempel om er voor te zorgen dat de lift kaarsrecht staat.

Vergrendeling en kabel

Verwijder vervolgens de mastvergrendeling van de lift. Zo voorkom je schade aan de vergrendeling. Als je de verhuislift wilt gaan gebruiken, dient deze namelijk los te zijn.

Daarnaast sluit je de bijgeleverde kabel aan. Deze klik je in de stekker van de verhuislift zodat de onder spanning staat.

Verhuislift starten

Hierna kun je de motor starten met de groene knop en de hendel naar je te laten gaan waarop staat, omhoog. Check nog eens of je de mast vergrendeling hebt afgekoppeld. Hierdoor kun je de lift in de gewenste hoek zetten. Bijvoorbeeld 70 graden. Op de belasting diagram van de verhuislift kun je zien in welke opstelling je de lift kunt belasten. Je dient deze instructies nauwlettend te volgen.

Verhuislift draaien

Je kunt aan de draaikranspen trekken om de lift te draaien. Als deze vrij is, kun je de lift wijzigen qua opstelling. Zo draai je de lift eenvoudig naar de gevel van het gebouw toe. Je kunt aan de hendel van de verhuislift trekken om de lift te verstellen op het gebied van lengte. Aan de andere hendel kun je de bak verschuiven. Zorg dat deze onderaan de ladder staat als je deze wilt beladen.

Verhuislift verstellen

Verstel de lift in de gewenste lengte en richting door middel van de hendels. Laat daarna de lift rustig zakken op het gebouw. Verwijder de veiligheidshaak onderaan het bakje en met de hendel voor het bakje kun je deze verstellen. Takel het bakje vervolgens iets omhoog dat deze niet meer op het uitschuifdeel rust.

Bakje gebruiken

Draai aan beide kanten van de klemmen het uitschuifdeel los. Zo kun je deze namelijk omlaag trekken naar de grond. Waardoor je het bakje veilig kunt laden en lossen zonder dat je zelf hoog hoeft te tillen. Je kunt de zijkanten van het bakje losmaken waardoor je een groter oppervlakte hebt om de verhuislift te beladen. Zorg altijd voor een evenredig verdeling van gewicht op of in het bakje.

Daarna kun je met de hendel het bakje bedienen waardoor je de spullen dus eenvoudig van de grond naar het dak krijgt óf terug.