Uitgebreid een ladderlift opbouwen

In het vorige artikel heb je kunnen lezen, hoe je een ladderlift kunt monteren. Naar aanleiding van dit artikel, vertellen wij uitgebreider hoe je een ladderlift kunt opbouwen. 

De ladderlift is te huren als goederen-, pannen- en materialenlift. Tijdens werkzaamheden aan het dak, wordt de ladderlift vaak gehuurd. Deze opbouwlift is demontabel met losse elementen (bijvoorbeeld. knikstuk of verlengstuk) en is hierdoor snel op te bouwen.

Door: Ferry den Haan (vestigingsmanager in Wijk bij Duurstede)

“Veilig een ladderlift opbouwen. Wij leggen je uitgebreid uit hoe je de ladderlift kunt opbouwen.”

Vervoer van de ladderlift

De ladderlift laat zich makkelijk vervoeren. Wanneer je een aanhanger erbij huurt, neem je hem overal mee naar toe. Ook past een ladderlift in een bestelbusje of klus bus. Want de langste elementen zijn 2 meter bij ongeveer 1 meter.

Verken de omgeving van de ladderlift

De eerste stap is de omgeving verkennen van de ladderlift. Voordat je deze gaat opbouwen, kijk je of er een veilige werksituatie is. Zet bijvoorbeeld het verkeer af, zorg dat er geen kinderen in de buurt zijn of dat je niet over paden heen bouwt. Je kunt hiervoor ook afzethekken voor gebruiken.

Hoe zet je de ladderlift in elkaar?

Het werkt eigenlijk als een bouwpakket. Je hebt verschillende onderdelen die je in elkaar dient te schuiven. De eerste stap is het uitmeten van de hoogte. De ladder zal namelijk rusten op de kroonlijst. Wat betekent dat je niet meer stukken bij kunt steken, bovenop het hoogste punt tot de kroonlijst.

Welke hoogte moet je gebruik bij de lift?

De volgende stap die je moet nemen, is de hoogte bepalen van de ladderlift. Dit kun je doen door het volgende toe te passen:

De hoogte van de ladderlift = de verticale transporthoogte +  20%

Als je tot bijvoorbeeld het dak van 8 meter moet komen, zorg je ervoor dat de hoogte van de lift 9,6 meter (afgerond 10 meter). Dit komt omdat de lift schuin staat. Rond de bepaalde lengte van de liftladder af op hele meters. Je neemt liever een liftdeel te veel mee dan te weinig.

Begin bij het begin

Vervolgens begin je met het voetstuk. Deze herken je aan de voeten aan de onderkant van de ladder. Deze kun je makkelijk op de grond plaatsen, waardoor de ladder stevig op de grond staat. Je kunt het voetstuk om op te bouwen, plat op de grond leggen. Daarna leg je twee bouten aan het eind van de ladder. Belangrijk is dat je sporten naar beneden hebt. Hierdoor kun je het rolelement ofwel sleden gemakkelijk in en op de ladderlift schuiven. De sleden schuif je naar de onderkant van de ladderlift. Zodat je makkelijk het volgende element aan het voetstuk kunt plaatsen. Omdat je de oogbouten nog aan de zijkant hebt liggen, kun je vervolgens het stuk ladder monteren op het voetstuk. Een tip: de ogen komen telkens aan de buitenkant van het ladderpakket. Je kunt een metalen staaf gebruiken om de bouten strak aan te draaien.

Hoe werkt de sleden van de ladderlift

De sleden staat eigenlijk standaard geremd. Dit komt doordat wanneer de kabel breekt, je een rem er op hebt. Hierdoor valt de sleden niet naar beneden met van alles er op. Daarom moet je tijdens het opbouwen, de sleden van de rem trekken als je deze wilt verplaatsen.

Volgende onderdelen van lift opbouwen

Herhaal telkens het proces om de ladderdelen op elkaar te plaatsen. Totdat je de lengte ladderlift hebt bereikt, die je tot de lijst van het dak brengt. Een van de laatste onderdelen van de ladderlift, is het knikelement. Deze herken je aan twee soort katrollen aan de bovenkant en een lichte knik. Deze dient ten hoogte van de dakgoot geplaatst te worden. Je bevestigt het knikstuk hetzelfde als vorige elementen. Het knikstuk monteer je ook nog op de grond. Om vervolgens de ladderlift de lucht in te tillen. Vervolgens begeleid je de ladderlift (altijd met minimaal twee man) richting de dakgoot. Het plaatsen werkt hetzelfde als een ladder. Let er op dat je de ladder niet te stijl plaatst. Dan moet je de lift boven monteren. Dit zie je op de belangtingsdiagram. Als de ladderlift langer dan acht meter is, wordt bijvoorbeeld ook geadviseerd om de lift bijvoorbeeld te schoren.

Bovenop het knikstuk, bouw je nog een element indien dit wenselijk is. Vervolgens plaats je het topstuk boven de ladderlift. Deze herken je aan een soort wiel aan het einde. Door dit element gaat de kabel uiteindelijk. Deze gaat er in de aangegeven richting in en de uitgegeven richting uit.

Laatste elementen bevestigen op de ladderlift

Bovenop het kopstuk zit ook een eindeloop schakelaar. Deze wordt samen met de kabel aan de lift beneden verbonden. De eindeloopschakelaar van de ladderlift, zorgt ervoor dat wanneer de sleden bovenkomt de sleden wordt uitgeschakeld. Zodat het kopstuk niet beschadigt.  

Vervolgens wordt de motor op de lift gemonteerd. Doe dit met z’n tweeën want dit kan een zwaardere klus zijn. Tussen de twee onderste sporten, bevestig je de motor van de ladderlift. Vervolgens plaats je de kabels. Een voor de stroomvoorziening en de ander de eindeloopskabel. Ook dien je de kabel door het soort wiel aan de bovenkant te plaatsen. Om deze uiteraard ook weer naar beneden te brengen. Om de kabel uit de motor te halen, dien je de afstandsbediening te gebruiken. Doe dit met zorg. In een keer te veel kabel leidt tot overlast voor degene die met de kabel omhoog moet. Begeleidt de kabel bijvoorbeeld met je handen, let er wel op dat je dan handschoenen draagt. Wanneer je de kabel door het oog hebt gestoken boven, breng je de kabel weer naar beneden. En bevestig je deze op de motor.

Van een ladderlift een pannenlift maken

Tot slot kun je bijvoorbeeld ook nog een pannenbak plaatsen op de ladderlift. Dit is handig wanneer je dakpannen naar boven wilt verplaatsen. Deze schuif je op de sleden. Zorg ervoor dat je dit bevestigen ook met z’n tweeën doet.

Conclusie

Kortom, dit was de handleiding tot het opbouwen van een ladderlift. Je hebt hier kunnen lezen dat de ladderlift een de demontabele opbouwlift is. Die eenvoudig te vervoeren is. Bij het monteren van zonnepanelen of leggen van dakpannen is een pannenlift een veelgebruikt hulpmiddel. Vanwege het knikstuk kun je de materialen zelfs tot aan de nok vervoeren. Wat zorgt voor een veilige werkomgeving. Verder is de zeer compacte ladderlift eenvoudig op te bouwen. Juist daarom wordt deze opbouwlift veel gehuurd door dakdekkers en zzp’ers.