Verschil in (rups)banden van hoogwerkers

In de volksmond kennen we het als witte wielen of zwarte wielen van hoogwerkers. De standaard banden zoals we die kennen zijn normaal zwart van kleur. Door de toevoeging van roet aan de rubbermix tijdens de productie van de banden, ontstaat de zwarte ook wel donkergrijze kleur. Wat is nu het nut van de toevoeging van roet?

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Wat is het verschil bij de verschillende banden van hoogwerkers. Wij leggen je uit hoe ze van elkaar onderscheiden.”

Waarom wordt roet toegevoegd aan banden van hoogwerkers?

Daar zijn twee goede redenen voor. Dankzij de toevoeging van roet wordt de band slijtvaster. Daarnaast heeft roet de goede eigenschap dat het voor een automatische UV-protectie zorgt. Erg handig, want UV-straling is een ware bedreiging voor de levensduur van een rubberband. Om de witte banden of rupsen dezelfde eigenschappen te geven als de zwarte volrubber band, wordt er silicaat aan de rubbermix toegevoegd verrijkt met antioxidanten. Dankzij deze toevoeging beschikt de band over nagenoeg dezelfde eigenschappen als de normale zwarte band.

Soorten banden van hoogwerkers

Voor hoogwerkers worden 3 soorten banden gebruikt, dit zijn:

  • Massieve banden
  • Volrubber banden
  • Luchtbanden, vaak gevuld met schuim

De staal cilindrische band geeft veel stabiliteit en is inrijbestendig. Deze band geeft weinig vering en een hoge druk op de vloer.

De luchtband geeft relatief weinig druk op de vloer, geeft veel vering, minder stabiliteit en kan lek raken. Voor luchtbanden geldt dat je ze altijd op de juiste spanning moet houden. De juiste spanning is van groot belang voor de stabiliteit van de hoogwerker. Als er ongelijke bandenspanning is, kan de hoogwerker scheef op de vloer staan. Vooral bij hoog heffen komt dit de stabiliteit niet ten goede. Om te zorgen dat je geen spanningsverschil krijgt, vullen de meeste hoogwerker fabrikanten de banden met schuim.

De volrubberband is het midden tussen de staal cilindrische en de luchtband. Deze band
geeft redelijke stabiliteit, kan niet lek en is inrijbestendig.

5 voordelen van non-marking (rups)banden bij hoogwerkers

  • Weinig tot geen strepen op de vloer
  • Prestaties zijn gelijk aan de reguliere volrubber band
  • Goede grip
  • Lage rolweerstand
  • Nauwelijks hitteontwikkeling