Warmtebereik van heaters

Je wilt een heater huren om je ruimte te verwarmen. Je hebt er alleen nog geen gekozen die je wilt gaan huren. Hoe kies je de heaters nou welke je nodig hebt?


Je ziet bij de specificaties van onze heaters, naast het vermogen, ook altijd het verwarmingsbereik in vierkante meters vermelden. Zo kun je dus ongeveer inschatten welke je nodig hebt voor jouw ruimte. Neem het verwarmingsbereik echter nooit te letterlijk. Dit is namelijk een indicatie waar verschillende factoren invloed op hebben. Wij leggen je het hier graag uit.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Cruciale factor bij het huren van een heater is het warmtebereik. Wij leggen het je hier graag uit.”

Testsituatie van heater

Leuk weetje, om het warmtebereik van een terrasverwarmer te bepalen, worden heaters gemeten in een afgesloten ruimte van 18 °C. Waarbij er geen invloed is van wind. Bij zo’n test meten sensoren in de grond tot welke afstand de warmte nog voelbaar is.

Stel: je hebt een heater met een bereik van 15 m². Het is dan niet zo dat de heater op 10 m² afstand net zo warm aanvoelt als op 15 m². Je voelt de warmte nog wel, maar minder sterk. Neem het verwarmingsbereik daarom niet te letterlijk. Op de afbeelding hiernaast zie je duidelijk dat de warmte-intensiteit van de lamp steeds wat afneemt.

testsituatie heater huren

Realistische situatie van heater

Heaters worden dus in een ideale situatie van 18 °C gemeten waarbij er geen invloed is van wind. Maar goed, hoe vaak komt precies dit voor in de praktijk? In werkelijkheid komt deze situatie natuurlijk niet vaak voor. Je hangt een heater bijvoorbeeld in een open ruimte waar het waait en waar de buitentemperatuur 14 °C is. Een verwarmingsbereik van 15 m² zoals in de testsituatie gemeten is, is dan niet realistisch. Op de afbeelding hiernaast zie je dat de warmtestraling door invloed van wind en een lagere temperatuur, zelfs in de eerste boog dus al minder is dan in de ideale situatie.

realistische situatie heater

Verschillende heater modellen

Op bovenstaande afbeeldingen zie je de warmtestraling van een ronde heater. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere modellen. Denk bijvoorbeeld aan een hangende ronde heater. De warmte wordt dan niet ook rondom de heater verspreid, maar tevens naar beneden. Op de afbeelding hiernaast zie je hoe de stralingswarmte er in dit geval uitziet.

verschillende heaters huren

Conclusie warmtebereik

We geven bij iedere heater een indicatie van het verwarmingsbereik. Neem dit niet te letterlijk. Verschillende factoren zoals wind en de temperatuur kunnen ervoor zorgen dat de stralingswarmte afneemt. Daarnaast is de warmte op 10 meter afstand niet hetzelfde als op 15 meter afstand. Je voelt de warmte dan nog wel, maar de intensiteit neemt af. Houd hier dus rekening mee wanneer je een heater wilt gaan huren voor een ruimte waarbij invloed van weersomstandigheden een rol speelt.