Zijn winterbanden voor aanhangers verplicht?

In de winter vragen mensen zich af of winter winterbanden verplicht zijn voor een aanhangwagen. Het is een begrijpelijk vraag. Want het is natuurlijk super belangrijk dat je veilig de weg op kunt voor jezelf en jouw mede weggebruikers. In dit artikel beschrijven wij of het verplicht is en in welke landen.

Tom van Os (vestigingsmanager in Houten)

“Niemand wil glijden en glibberen op de weg. Zeker niet met een aanhanger. Maar of je winterbanden daarvoor nodig hebt? In dit artikel leggen wij je het uit.”

Antwoord op de vraag: zijn winterbanden voor aanhangers verplicht?

Je bent in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken voor je aanhanger.

Dit geldt zowel voor het trekkend voertuig (zoals je auto) en op de aanhangwagen. Bij winterse omstandigheden is het wel verstandig om het trekkend voertuig te voorzien van winterbanden. Winterbanden bieden vanaf 7 graden Celsius en daaronder meer grip dan zomerbanden. Niet alleen op sneeuw, maar ook op een nat wegdek. En dat laatste komt in Nederland natuurlijk veel voor. Onder winterse omstandigheden verstaan we ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Zijn winterbanden in andere landen verplicht?

Duitsland: In Duitsland kent men de winterbandenverplichting. Dit heeft betrekking op het trekkend voertuig. Dus jouw auto of bus. Voor het trekkend voertuig zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Winterbanden of all-seasonbanden moeten in Duitsland zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool. M+S banden van voor 1 januari 2018 worden ook als winterbanden beschouwd.

Aanhangwagens vallen in Duitsland niet onder de winterbandenverplichting. Je hoeft in Duitsland dus geen winterbanden te op je aanhanger.

Luxemburg: In Luxemburg kent men ook de winterbandenverplichting. Dit heeft betrekking op het trekkend voertuig. Voor het trekkend voertuig zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Banden met een M+S aanduiding en/of een sneeuwvloksymbool worden als winterband beschouwd.

Aanhanger daarentegen vallen in Luxemburg niet onder de winterbandenverplichting. Waardoor je dus in Luxemburg geen winterbanden hoeft te hebben onder je aanhanger. 

Oostenrijk: In Oostenrijk kent men van 1 november t/m 15 april de winterbandenverplichting bij winterse omstandigheden. Dit heeft wederom betrekking op het trekkend voertuig. Banden met de aanduiding M+S / M&S / M-S etc. worden beschouwd als winterband. De minimale profieldiepte moet 4 mm zijn bij radiaalbanden.

Aanhangwagens vallen in ook in Oostenrijk niet onder de winterbandenverplichting. Je hoeft in Oostenrijk dus geen winterbanden onder de aanhangwagen.

Kortom, als jij met een aanhanger met huif in de winter op vakantie wil? Dan is dat geen probleem. Zolang je eigen auto maar winterbanden heeft, kun je gerust de huifaanhanger meenemen. Of één van onze andere aanhangers.